'Onvermijdelijk'

Hoekstra: 'Maatregelen gaan echt impact hebben op samenleving en economie'

13 oktober 2020 15:40 Aangepast: 13 oktober 2020 17:46
Wopke Hoekstra Beeld © ANP

De maatregelen die het kabinet vanavond gaat afkondigen, gaan een grote impact hebben. Dat zei minister van Financiën Wopke Hoekstra na afloop van het extra kabinetsoverleg over de coronacrisis. "Ga er maar van uit dat het echt impact heeft in de samenleving en ook in de economie."

Hoekstra zei dat door de maatregelen onmiddellijk een prijs wordt betaald voor de welzijn, zoals de nevenschade in de zorg en ook in de economie. "Het is heel verdrietig en onvermijdelijk. Maar we kijken naar het belang van het hele land."

Ook zei de minister: "De schade voor de samenleving en de hele economie probeer je te verenigen, hoe moeilijk dat ook is."

Steunpakket 'ademt mee'

De steunpakketten waar getroffen ondernemers gebruik van kunnen maken, zijn volgens Hoekstra zo ontworpen dat ze 'meeademen' met de economische situatie. Er zal waarschijnlijk flink meer gebruik van worden gemaakt dan tot dusver was ingeschat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil horeca helemaal dicht en geen alcoholverkoop meer na 20.00 uur

Hoekstra wees erop dat de gevolgen van de maatregelen honderden miljoenen of zelfs miljarden extra gaan kosten, maar dat Nederland dat aankan.

Ernstige situatie

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei na afloop dat de nieuwe coronacijfers van vandaag, een stijging van 7393 besmettingen, 'een reden is om ons zorgen te maken'. "Het nieuwe cijfer onderstreept de ernst van de situatie. We hebben ons schrap te zetten voor de aanvullende maatregelen."

Verwacht wordt dat de maatregelen die vanavond om 19.00 uur worden aangekondigd onder meer de horeca hard raken. Een tijdelijke sluiting van eet- en drinkgelegenheden lijkt aanstaande, zeggen ingewijden.

De persconferentie is vanaf 19.00 uur live te volgen op RTL 4 en op onze site en app

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore