Ga naar de inhoud
Nieuwe coronamaatregelen

Kabinet wil horeca helemaal dicht en geen alcoholverkoop meer na 20.00 uur

Horeca in Rotterdam Beeld © ANP

Het kabinet wil de horeca helemaal sluiten en ook alle alcoholverkoop na 20.00 uur verbieden. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Gisteravond is de maatregel besproken met de veiligheidsregio's tijdens het Veiligheidsberaad.

Hoe lang de horeca precies wordt gesloten, is nog niet duidelijk. Naar verluidt gelden de nieuwe maatregelen tenminste voor twee weken.  

De maatregelen die het kabinet vanavond zal presenteren tijdens een persconferentie zijn erop gericht om contacten en reisbewegingen van mensen te beperken, zodat het aantal besmettingen verder wordt teruggebracht. Dit is de laatste fase vóór een nieuwe lockdown, aldus ingewijden.

Blijf thuis

Gisteren werd al bekend dat het devies voor heel Nederland wordt: beperk je contacten en blijf thuis. 

Ook de oproep om thuis te werken zal nog duidelijker gaan worden. Wie geen vitaal beroep heeft, wordt gevraagd om thuis te werken. Opgeroepen wordt om alleen noodzakelijke reizen te maken, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer.

Scholen open; amateursport beperkt

In de huidige plannen blijven de scholen, zowel het basis- als middelbaar onderwijs, open. Dat geldt voorlopig ook voor de sportscholen.

Wel wordt de amateursport aan banden gelegd: boven de 18 jaar is sporten in teamverband niet toegestaan. Professionele sport blijft wel mogelijk, zo valt te horen.

Meer
Lees ook:
Meer discussie en spanning in kabinet over corona-aanpak

Maximaal vier personen

De maximale gezelschapsgrootte is al teruggegaan naar maximaal vier personen, maar die regel gaat straks ook in de buitenlucht gelden. Wie met anderen afspreekt, is beperkt tot een gezelschap van vier mensen.  

De regels voor thuis blijven zoals ze zijn: daar mogen maximaal drie mensen uitgenodigd worden. 

Zo werkt de CoronaMelder-app

02:24

Discussie over mondkapjesplicht

Ook over een mondkapjesplicht is ook uitgebreid gesproken. Verschillende burgemeesters gaven vorige week al aan dat graag te willen, maar volgens ingewijden is het juridisch ingewikkeld om zo'n plicht te regelen. Ook duurt het wekenlang om zo'n plicht in te voeren.

Persconferentie live

Om 19.00 uur zullen premier Rutte en minister De Jonge de nieuwe maatregelen toelichten.

De persconferentie is live te volgen op onze site, RTL4 en RTLZ.