Ga naar de inhoud
Nieuwe maatregelen

Concept-coronapakket: strengere maatregelen horeca, amateursport en ov

Een café in Rotterdam. Beeld © ANP

De extra coronamaatregelen die het kabinet voorbereidt, zullen vooral de horeca, amateursport en het openbaar vervoer raken. Uit de concept-maatregelen blijkt een verbod op alle amateur-teamsporten boven de 18 jaar en mag het ov alleen voor noodzakelijke reizen worden gebruikt. Aan de maatregelen wordt nog gesleuteld.

Dat melden bronnen aan de politieke redactie van het RTL Nieuws. De maatregelen zijn erop gericht om contacten en reisbewegingen van mensen te beperken, zodat het aantal besmettingen verder wordt teruggebracht. Dit is de laatste fase vóór een nieuwe intelligente lockdown, aldus ingewijden.

Kabinet
UPDATE:
Kabinet wil horeca helemaal dicht en geen alcoholverkoop meer na 20.00 uur

Horeca helemaal dicht

Het kabinet wil de horeca helemaal sluiten en ook alle alcoholverkoop na 20.00 uur verbieden, melden bronnen. Vanavond is de maatregel besproken met de veiligheidsregio's tijdens het Veiligheidsberaad. Lees er hier meer over.

Blijf thuis

Volgens bronnen wordt het devies voor heel Nederland: beperk je contacten en blijf thuis. Hou je contacten het liefst beperkt tot het eigen huishouden. Dat betekent ook dat de oproep om thuis te werken nog duidelijker gaat worden. Wie geen vitaal beroep heeft, wordt gevraagd om thuis te werken. Het openbaar vervoer wordt, net als eerder dit jaar, alleen voor noodzakelijke reizen.

De maximale gezelschapsgrootte is al teruggegaan naar maximaal vier personen, maar die regel gaat straks ook in de buitenlucht gelden. Wie gaat hardlopen of met mensen naar het terras gaat, mag dat dus met maximaal vier mensen doen. 

De regels voor thuis blijven zoals ze zijn: daar mogen maximaal drie mensen uitgenodigd worden. 

Meer
Lees ook:
Meer discussie en spanning in kabinet over corona-aanpak

Scholen blijven open

Er wordt vandaag en morgen nog aan het coronapakket gesleuteld. In de huidige plannen blijven de scholen, zowel het basis- als middelbaar onderwijs, open. Dat geldt voorlopig ook voor de sportscholen.

Daarnaast wordt er gedacht aan een beperking van de openingstijden van de avondwinkels. Er liggen meerdere varianten op tafel; eerdere sluiting of sluiting alleen op weekenddagen. 

Zo werkt de CoronaMelder-app

02:24
Zo werkt de CoronaMelder-app, die sinds vorige week zaterdag landelijk uitgerold is.

Discussie over mondkapjesplicht

Ook over een mondkapjesplicht zal nog uitgebreid worden gesproken. Verschillende burgemeesters gaven vorige week al aan dat graag te willen, maar volgens ingewijden is het juridisch ingewikkeld om zo'n plicht te regelen. Ook duurt het wekenlang om zo'n plicht in te voeren.

Persconferentie

Om 19.00 uur zullen premier Rutte en minister De Jonge de nieuwe maatregelen toelichten.

De persconferentie is live te volgen op onze site, RTL4 en RTLZ. 

Bronnen, ingewijden en insiders

RTL Nieuws heeft voor dit artikel gebruik gemaakt van anonieme bronnen. Deze bronnen willen alleen praten op voorwaarde van anonimiteit, omdat zij vanwege hun functie geen openlijke uitspraken kunnen doen. Uitspraken van bronnen worden altijd gecontroleerd en gecheckt bij anderen. De namen en functies van bronnen zijn bekend bij onze politieke redactie. 

Bron: RTL Nieuws