Voorraden voor de zorg

Voldoende voorraad mondkapjes, wel mogelijk problemen met handschoenen

12 oktober 2020 15:04 Aangepast: 12 oktober 2020 15:36
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Er zijn op de handschoenen na, voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar voor de tweede golf voor de zorg. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Als er problemen met handschoenen ontstaan, is dat pas in een eventuele derde golf.

Volgens minister Van Ark moeten zorgmedewerkers kunnen rekenen op de persoonlijke beschermingsmiddelen die zij nodig hebben om hun werk veilig te kunnen doen.   

Tijdens de eerste coronagolf kampte zorgpersoneel met grote tekorten aan beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers. Om er zeker van te zijn dat we nu wel goed voorbereid zijn, heeft het ministerie een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de voorraden van beschermingsmiddelen in de komende periode. 

Minister belooft: voldoende voorraad

Minister Tamara van Ark schrijft vandaag dat er de afgelopen periode 'enorm veel beschermingsmiddelen zijn ingekocht' waardoor er voldoende voorraad is voor de tweede golf. 

Tijdens het onderzoek is gekeken naar de meest gebruikte beschermingsmiddelen, namelijk chirurgische maskers, FFP-maskers, handschoenen en isolatiejassen. 

Uitzondering voor de handschoenen

Bij de medische mondmaskers en isolatiejassen zijn er volgens de minister naar verwachting voldoende voorraden voor een eventuele derde golf. De huidige, goedgekeurde voorraad chirurgische mondmaskers bedraagt ongeveer 600 miljoen stuks.

Een uitzondering is er wel; die van handschoenen. Die voorraad kan op termijn mogelijk onder druk komen te staan maar dat is pas in een mogelijke derde golf.  Dat komt vanwege de wereldwijde schaarste van handschoenen.

De inkoop van handschoenen wordt daarom momenteel opgeschaald er wordt gekeken naar de mogelijkheid om handschoenen zelf te produceren in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Verpleegkundigen: regionale verschillen mondkapjes verpleeghuizen zijn verwarrend

Preventief dragen

Dat er voldoende beschikbaarheid is, is extra belangrijk nu het kabinet zorgpersoneel adviseert vaker preventief mondkapjes en andere besmettingsmiddelen te gebruiken. Dat geldt ook voor medewerkers in verpleeghuizen en in de thuiszorg, werkzaam in regio’s waar de coronasituatie 'zorgelijk' of 'ernstig' is.

Wel wordt daarvoor veel verantwoordelijkheid bij organisaties zelf gelegd, omdat volgens het OMT niet elke situatie vraagt om dezelfde uitgangspunten. Volgens het OMT is het van belang om 'per woongroep, afdeling of cliënt' een inschatting te maken wat de voordelen en risico’s zijn van het preventief gebruik van bijvoorbeeld mondkapjes.

Noodvoorziening

Zorginstellingen zijn zelf verantwoordelijk voor de inkoop van beschermingsmiddelen. Als tijdelijke noodvoorziening is het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) opgericht. Zorginstellingen en zorgverleners die er niet in slagen zelf voldoende beschermingsmiddelen in te kopen, kunnen een beroep doen op het LCH. 

Het kabinet ziet ook dat zorginstellingen steeds beter in staat zijn om via hun eigen kanalen aan goede en voldoende beschermingsmiddelen te komen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore