Ga naar de inhoud
Vanaf volgend jaar verplicht

Minister Ollongren stelt duurder energielabel niet uit

Beeld © ANP

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is niet van plan het duurdere energielabel voor woningen uit te stellen. De Tweede Kamer wil uitstel omdat huiseigenaren of huurders meer geld kwijt zijn, gemiddeld zo'n 190 euro, maar vervolgens zelf verantwoordelijk blijven voor de juistheid van zo'n label.

Twee weken geleden nam de Kamer een motie aan van VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis, waarin om uitstel werd gevraagd. Maar uitvoering van die motie zou volgens minister Ollongren in strijd zijn met Europese regels.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt ze dat de komst van het nieuwe label samenhangt met de invoering van nieuwe eisen voor de energiezuinigheid van gebouwen. Uitstel van het nieuwe, duurdere energielabel, zou ook leiden tot uitstel van invoering van die nieuwe eisen. En daarmee zou Nederland handelen in strijd met een Europese richtlijn. 

Deskundige

Eigenaren van woningen moeten een energielabel hebben als zij hun huis willen verkopen. Op die manier kunnen zij de nieuwe eigenaar informeren over het energiegebruik van de woning. Nu kan zo'n label nog digitaal worden aangevraagd voor 7,50 euro.

Vanaf 1 januari 2021 moet er een energiedeskundige langskomen om de woning te inspecteren en lopen de kosten op tot gemiddeld 190 euro.

Kamer
Lees ook:
Kamer wil uitstel invoering duurder energielabel

VVD'er Koerhuis heeft zich steeds tegen het duurdere label verzet. Het lukte hem in eerdere instantie niet het label van de baan te krijgen. Maar twee weken geleden werd wel zijn motie aangenomen waarin om uitstel werd gevraagd en Koerhuis hoopte nu dat van uitstel afstel zou komen.

Aansprakelijkheid

Het uitstel was volgens hem nodig omdat niet zou zijn geregeld dat de energie-expert aansprakelijk is als hij een foutief label afgeeft. Maar volgens minister Ollongren kan schade als gevolg van een foutief label worden verhaald op de expert.

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft zij dat dit is geregeld in het Burgerlijk Wetboek.

Ollongren legt in de Kamerbrief nog eens uit dat geprobeerd is om de kosten van het nieuwe label zo laag mogelijk te houden en dat zij ook signaleert uit de markt hoort dat dat gaat lukken. Ze wil nu scherp in de gaten houden of dat ook werkelijk gebeurt. Ook gaat ze kijken hoeveel in andere Europese landen moet worden betaald.

Prijsontwikkelingen

Dat laatste had het CDA gevraagd in een motie, die ook werd aangenomen door de Tweede Kamer. Ollongren belooft dat ze halverwege 2021 de Kamer informeert over de prijsontwikkelingen.

De Vereniging Eigen Huis adviseert mensen die hun woning binnen enkele jaren willen verkopen nog dit jaar een goedkoop energielabel aan te vragen. Zo'n label blijft tien jaar geldig.

Edwin snapt er niks van: energierekening van 191 naar 326 euro

01:18
Edwin snapt er niks van: energierekening van 191 naar 326 euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore