Ga naar de inhoud
Verkeersveiligheid

Tweede Kamer eist snelle invoering helmplicht snorfiets

Een snorfietser zonder helm. Beeld © ANP

Er moet zo snel mogelijk een helmplicht komen voor de snorfiets, vindt de Tweede Kamer. Minister Van Nieuwenhuizen wil eerst meer onderzoek doen, maar volgens een Kamermeerderheid is dat nergens voor nodig.

Al langer klinkt de roep om invoering van een helmplicht voor de snorfiets. Volgens artsen kan zo'n plicht veel letsel voorkomen. "De Kamer is heel duidelijk geweest", zegt GroenLinks-kamerlid Suzanne Kröger. "Maar de minister schuift het voor zich uit."

Voor ze de knoop doorhakt wil minister Van Nieuwenhuizen eerst meer onderzoek. De vrees bestaat namelijk dat snorfietsgebruikers overstappen naar bijvoorbeeld een elektrische fiets als er een helmplicht gaat gelden. "Dat is misschien slechter voor de verkeersveiligheid", zegt de minister. "Daarom moeten we het heel zorgvuldig bestuderen."

Corona
Lees ook:
Corona zorgt voor flinke stijging verkoop scooters en brommers

Onnodige vertraging

Veel partijen vinden dat dit onnodige vertraging oplevert. "Het lijkt me heel erg duidelijk", zegt CDA-kamerlid Wytske Postma. "Een helm dragen op een snorfiets scheelt letsel en leed. Wat ons betreft kan het dus gewoon worden ingevoerd."

Een meerderheid van de Tweede Kamer denkt er net zo over en eist dat de minister binnen twee weken een besluit neemt over de invoering van de helmplicht voor de snorfiets.

Boete voor appen op fiets: 'Oei, dat is wel heel veel'

00:41
Voor appen op de fiets krijg je sinds 1 juni een boete. En dat is even wennen. "Ik had niet eens door dat ik met mijn telefoon bezig was."