Ga naar de inhoud
Urenlang Catshuisoverleg

Kabinet werkt aan nieuwe maatregelen, geen nieuwe lockdown verwacht

Rutte komt aan bij het Catshuis. Beeld © ANP

Het urenlange overleg op het Catshuis heeft ertoe geleid dat het kabinet nieuwe maatregelen voorbereidt. Die zijn erop gericht om de contacten en reisbewegingen van mensen te beperken, zodat het aantal besmettingen verder wordt teruggebracht. Een nieuwe (intelligente) lockdown wordt nu niet verwacht.

Dat melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Bij het informele overleg op het Catshuis vandaag waren onder meer de premier, ministers en RIVM-directeur Jaap van Dissel aanwezig om over de laatste ontwikkelingen te praten.

De cijfers over het aantal besmettingen blijven zorgwekkend. Het aantal coronabesmettingen neemt niet snel genoeg af en dus moet het beleid worden aangescherpt en zijn er nieuwe maatregelen nodig. 

RIVM
Lees ook:
RIVM meldt 6378 nieuwe besmettingen, Nederland kan zich opmaken voor strengere maatregelen

Zo min mogelijk contacten

Het pakket van maatregelen en aanscherpingen is er volgens ingewijden op gericht om de contacten en reisbewegingen te beperken.   

Wie zijn contacten zo veel mogelijk beperkt, bijvoorbeeld alleen tot het eigen huishouden, loopt minder kans om besmet te raken, zo is de redenering. Daarom krijgen mensen het advies om hun contacten te beperken, met een kleinere groepsgrootte. Daarnaast wordt gekeken naar een strakkere, betere handhaving van de nu al geldende maatregelen. 

Aanscherpingen op tafel

Nieuwe maatregelen die eerder zijn besproken, zijn onder andere een mondkapjesplicht, het eerder sluiten van de horeca en avondwinkels en het beperken van het openbaar vervoer. Tijdens de eerste coronagolf was het ov alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen.

Volgens bronnen is nog veel huiswerk nodig om te kijken welke maatregelen precies genomen worden.

Maandag weer overleg

Morgen zijn er nog meer overleggen. Dan komen deskundigen van het OMT nog bij elkaar, wiens advies ook leidend is. Morgenavond is er nog een overleg met burgemeesters van de veiligheidsregio's. 

Dinsdagavond is er weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. 

Bron: RTL Nieuws