Verkiezingen 2021

Met 'helder groen' programma wil Klaver grootste worden bij verkiezingen

10 oktober 2020 18:01

Heel veel windmolens, geen nieuwe wegen, gratis kinderopvang voor iedereen en een crisisinkomen voor mensen die hun baan kwijtraken door corona. Met een 'helder groen en modern links' programma gaat GroenLinks de verkiezingen in. Partijleider Jesse Klaver mikt erop dat zijn partij de grootste wordt bij de stembusgang maart volgend jaar.

De coronacrisis zet de verkiezingscampagnes op zijn kop. De presentatie van het verkiezingsprogramma is dan ook niet in een grote zaal vol GroenLinks-aanhangers, maar gebeurt tijdens een videosessie van Jesse Klaver met vijftig leden. Ook de komende maanden gooit de partij het over een andere boeg: geen meet-ups met duizenden leden, maar een netwerk van app-groepjes moet de GroenLinksstemmers motiveren.

Nu niet bezuinigen

Nu we nog midden in de coronacrisis zitten, is het volgens GroenLinks niet het moment om te bezuinigen. De partij wil juist investeren, en legt de rekening voor de extra uitgaven bij de hoogste inkomens. Miljonairs gaan meer belasting betalen over hun vermogen en er komt een CEO-belasting voor salarissen en bonussen van meer dan vijf ton.

Wie zijn baan verliest door corona, krijgt als het aan GroenLinks ligt een crisisinkomen. Voor mensen in loondienst is dat 70 procent van het laatstverdiende salaris. Zzp'ers en flexwerkers die geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering krijgen 1050 euro per maand.

Aanvulling inkomen

Mensen die te weinig verdienen om van rond te komen krijgen een inkomensaanvulling. Voor de laagstbetaalden zou dat een inkomensverbetering betekenen van zo'n 20 procent, zegt de partij.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Het verkiezingsprogramma kent ook een stevige groene paragraaf. Er komen als het aan GroenLinks ligt voorlopig geen nieuwe autowegen meer bij. Volgens de partij leidt meer asfalt alleen maar tot meer files. Aanleg van snelfietspaden moet fietsen stimuleren.

Meer windmolens

Het aantal windmolens in de Noordzee wordt flink opgevoerd. GroenLinks wil vergunningen afgeven voor 60 gigawatt aan windmolens. Ter vergelijking: in 2019 leverden de windturbines op de Noordzee nog maar voor 1 gigawatt aan stroom.

Vliegen moet minder aantrekkelijk worden. "De luchtvaart mag niet terug naar het niveau van voor corona", valt te lezen in het verkiezingsprogramma. Er komt een vliegtaks, en in Europa moet Nederland zich hard maken voor accijns op kerosine en btw op vliegtickets.

Vier dagen kinderopvang

In de plannen van GroenLinks wordt de kinderopvang een publieke voorziening. Alle kinderen kunnen daar vier dagen per week gratis terecht. Dat maakt de kinderopvangtoeslag overbodig. De buitenschoolse opvang wordt helemaal gratis

Voor het onderwijs wil GroenLinks afspraken maken over kleine klassen. Docenten in het basisonderwijs gaan hetzelfde verdienen als hun collega's in het voortgezet onderwijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

10.000 euro voor je achttiende verjaardag? Deze jongeren zien dat niet zitten

Eerder deze week lanceerde GroenLinks al het plan om elke 18-jarige een startkapitaal te geven van 10.000 euro. Dat kost twee miljard euro per jaar, geld dat moet worden opgebracht door miljonairs zwaarder te belasten. Er kwam meteen veel kritiek op het plan. Econoom Piketty mailde Klaver juist dat hij het een goed idee vindt. Wat hem betreft kan er nog wel een schepje bovenop, en zouden miljonairs naarmate ze meer bezitten wel zwaarder kunnen worden aangeslagen.

Maximale huur

GroenLinks wil af van de vrijemarktwerking in de huursector. Voor het overgrote deel van de huurhuizen gaat de overheid de maximale huur bepalen. Volgens een voorzichtige berekening van de partij zelf scheelt dat de meeste mensen met een huurhuis honderden euro's per maand aan huur.

Klaver laat er geen geheim over bestaan dat hij met GroenLinks de grootste wil worden. Op de vraag of hij ambieert Rutte op te volgen in het Torentje, zei hij eerder deze week: "Al stel je de vraag honderd keer: het antwoord is ja."

Om de grootste te worden is nog wel een lange weg te gaan. In de Peilingwijzer staat GroenLinks op 12 tot 16 zetels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klaas Dijkhoff (VVD) verlaat na de verkiezingen de politiek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore