Kroonprins af

Klaas Dijkhoff (VVD) verlaat na de verkiezingen de politiek

09 oktober 2020 21:44 Aangepast: 10 oktober 2020 00:11
Klaas Dijkhoff van de VVD Beeld © ANP

Klaas Dijkhoff verlaat na de komende verkiezingen de politiek. Hij zegt niet te willen terugkeren op de kieslijst. De fractievoorzitter van de VVD gold als de kroonprins van de partij.

Het besluit zou hij al twee jaar geleden hebben genomen.

Dijkhoff benadrukt dat er vooralsnog niets verandert. Hij blijft tot de verkiezingen de fractie van de VVD in de Tweede Kamer leiden en zal daarna lid blijven van de VVD. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte ziet Dijkhoff niet 'per se' als opvolger bij VVD

'Aderlating voor VVD'

"Het vertrek van Dijkhoff is een aderlating voor de VVD", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Eerder verliet Edith Schippers, die werd genoemd als mogelijke opvolger van Rutte, de Haagse politiek al. Halbe Zijlstra, die ook als potentiële opvolger werd gezien, moest gedwongen weg vanwege een verzonnen ontmoeting met Poetin. Dijkhoff kwam eind vorig jaar in opspraak door een wachtgeldregeling en een extra reiskostenvergoeding. Daarmee werd zijn kans om Rutte op te volgen kleiner. Zelf zegt hij al twee jaar geleden te hebben aangegeven geen lijsttrekker te willen worden." 

"Er wordt nauwelijks aan getwijfeld dat Rutte nog een termijn zou doorgaan. Nu ook Dijkhoff opstapt, blijven er sowieso weinig andere VVD'ers over die het aan zouden kunnen het lijsttrekkerschap op zich te nemen. Het vertrek van Dijkhoff legt daarmee ook de zwakte van de partij bloot: de VVD is Mark Rutte en jarenlang is te weinig geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuw talent. Mocht Rutte ooit stoppen dan heeft de partij een groot probleem."

'Zeker niet beu'

In een interview met NRC Handelsblad legt hij uit dat hij de politiek 'zeker niet beu' is, maar dat hij nieuwsgierig is naar werk buiten de politiek. "Na ruim 10 jaar aan het Binnenhof is mijn nieuwsgierigheid om ergens anders aan het werk te gaan groter dan naar wat een langer verblijf brengt."

Premier Rutte roemt zijn partijgenoot als 'een origineel mens en een vlijmscherp politicus.' 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore