Ga naar de inhoud
Mogelijk meer strengere maatregelen

Meer discussie en spanning in kabinet over corona-aanpak

Rutte en De Jonge tijdens een eerdere persconferentie. Beeld © ANP

De tweede coronagolf leidt achter de schermen tot scherpe en stevige discussies in het kabinet. Ingewijden spreken over 'spanning', niet over ontwrichting. Dit weekend wil het kabinet een beeld hebben of de landelijke maatregelen die vorige week zijn afgekondigd, effect hebben.

Er zijn verschillende varianten voor strengere maatregelen waarover wordt gedacht. Alles ligt op tafel. Als je geen avondklok wil invoeren, dan kom je al snel bij strengere maatregelen voor de horeca, zo zeggen ingewijden. Ook is het de bedoeling is om sportscholen in ieder geval open te houden, want in die sector zijn nauwelijks besmettingen. 

Vlakt het aantal besmettingen dit weekend wél af, dan is het de bedoeling om het huidige maatregelenpakket te verlengen. Bij een stijging, zijn strengere maatregelen onontkoombaar, zo is de verwachting.

Overleggen gepland

Voor komende dagen staan een hoop overleggen gepland. Vrijdag is ministerraad. Mogelijk is er dit weekend ook nog overleg. Maandag komt het OMT, het team van deskundigen, met een advies aan het kabinet. Dat advies is al aangevraagd. Ook zijn maandag een aantal ambtelijke overleggen en is 's avonds het Veiligheidsberaad, met de voorzitters van de veiligheidsregio's.

Alle overleggen moeten volgens ingewijden op dinsdag leiden tot besluitvorming en een persconferentie op dinsdagavond waarin premier Rutte en minister De Jonge de besluiten zullen toelichten.

De
Lees ook:
De nieuwe landelijke maatregelen tegen het coronavirus op een rij

Scherpe discussies

Nu de tweede coronagolf een feit is en de crisis langer duurt, leidt dat tot meer spanning achter de schermen. Er worden stevige discussies in het kabinet gevoerd. Bewindspersonen uit de financieel-economisch hoek mokken omdat zij vinden dat te weinig gekeken wordt naar de effecten van de maatregelen voor de horeca- en evenementensector.

Sommigen vinden dat Rutte en De Jonge er te snel voor kiezen om alles dicht te gooien. Het invoeren van een avondklok heeft geleid tot een felle discussie tussen bewindslieden.

Weinig oog voor lange termijn

Een discussie die al lange tijd speelt, is dat er te veel wordt gekeken naar de korte termijn en er te weinig aandacht is voor de langere termijn.

"Tot de tijd dat er geen vaccin is, moet je met een plan komen voor de komende anderhalve, twee jaar", klinkt de kritiek.  

Dit zei Rutte vorige week maandag nog:

01:38
Rutte: 'We dreigen achter het virus aan te gaan lopen'