Ga naar de inhoud
Moeilijk te handhaven

Burgemeesters worstelen met coronamaatregelen: 'Maak het duidelijk'

Mondkapjes zijn op veel plekken al verplicht. Beeld © AFP

Burgemeesters worstelen met het handhaven van de nieuwe coronamaatregelen, zoals het dringende advies over mondkapjes. Het advies is onduidelijk en lastig te handhaven, klinkt de kritiek tijdens de inloop van het Veiligheidsberaad. "Maak het duidelijk, daar is behoefte aan."

Vorige week woensdag ging het kabinet overstag en kondigde premier Rutte een dringend advies voor het dragen van mondkapjes aan in openbare binnenruimtes. Aan een plicht wil het kabinet niet, ook omdat het juridisch ingewikkeld is.

Moeite met handhaven

Maar hoe houden mensen zich aan regels, die vrijwillig zijn? Burgemeesters worstelen daarmee en praten daarover tijdens het Veiligheidsberaad. Sommigen zien liever een plicht. "We moeten écht af van de term 'dringend advies'. Er is behoefte aan een landelijke richtlijn. Daarbij hoort de term: dit moet, of dit moet niet", zegt Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland.

Ook in de regio Noord-Limburg zouden ze liever een plicht zien.

Mondkapjesplicht op school: 'Kleine moeite om hem op te doen'

01:22

'Lappendeken aan regels'

De burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes ziet dat regio's de maatregelen allemaal anders invullen en 'daardoor is er een lappendeken aan regels ontstaan'. "De ene regio doet het zus, de andere zo. Het is ingewikkeld. Het was een hectische week."

Instanties worstelen volgens Broertjes met de groepsgrootte en het maximaal aantal gasten dat nog welkom is. Ook in zijn regio Gooi en Vechtstreek gaat het niet goed met de besmettingen. "Mondkapjes kunnen misschien wel het verschil maken. Dan zou ik zeggen, maak er een plicht van." 

Behoefte aan duidelijkheid

Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer vindt dat de communicatie tekortschiet. "Mensen hebben vooral behoefte aan duidelijkheid, ook rond de mondkapjes. Waar moet het wel, waar niet. Wees duidelijk." Handhaven noemt ze overigens 'lastig'. 

"Een dringend advies kun je niet opleggen. Je kunt het niet afdwingen. Een plicht zal veel duidelijker zijn", vult René Verhulst namens de regio Gelderland-Midden aan.  

Mondkapje
Lees ook:
Mondkapje af, mondkapje op: hoe het kabinet niet meer om landelijk advies heen kon

'Voelt als een overval'

Henri Lenferink, tijdelijk voorzitter van het Veiligheidsberaad, vindt dat de lijn die nu is uitgezet, 'maar beter gevolgd kan worden'. "Het is, zoals het is", zegt hij.

"Het maatregelenpakket is als een overval geweest. Ik weet niet of dit het benodigde effect gaat hebben, maar het is te vroeg om nu al conclusies te trekken. We hebben nog wat langer de tijd nodig."

Virus liert op

Minister Ferd Grapperhaus komt later terug op de uitkomst van het overleg en ook de mondkapjesdiscussie. "Het virus liert op en die ontwikkeling moeten we heel serieus nemen. Er is niet voor niets een behoorlijke pakket aan maatregelen afgekondigd."

Het is nog te vroeg voor eventuele nieuwe maatregelen, vindt de minister. Het kabinet wil eerst afwachten wat het huidige pakket voor gevolgen heeft op het aantal besmettingen.  

Bron: RTL nieuws