Nieuwe regels

Nieuwe afspraken kerken: maximaal 30 mensen en niet meer zingen

05 oktober 2020 11:39 Aangepast: 05 oktober 2020 17:45
De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst. Beeld © Google

Naar aanleiding van de gebeurtenissen gisteren in Staphorst zijn er nieuwe afspraken gemaakt met kerkorganisaties. Er mogen nog maar dertig mensen tegelijk bij een dienst zijn en er mag niet gezongen worden. De diensten moeten zo veel mogelijk digitaal gebeuren.

Afspraken

De aanvullende afspraken, die ook voor andere gebedshuizen gaan gelden zoals moskeeën en synagogen, volgen nadat er gisteren onbegrip ontstond over kerkdiensten in Staphorst. Daar waren per dienst maximaal 600 mensen welkom. Ze hoefden geen mondkapje te dragen en er werd gezongen. 

Als er vooraf een gezondheidscheck plaatsvindt en plekken gereserveerd worden, gold geen maximaal aantal personen per dienst.

Die regels worden nu dus aangescherpt. "Iedereen moet offers brengen. Kerkelijke organisaties zien dat nu ook", zegt minister Grapperhaus. De afspraken gaan direct in en duren zolang de coronamaatregelen gelden.  Er worden geen boa's ingezet en politieagenten gaan ook niet langs kerken om te handhaven.

Eind deze week is weer een gesprek tussen de kerken en minister Grapperhaus over de maatregelen. 

'Goede wil'

"De vrijheid van godsdienst is een groot goed dat in onze grondwet staat beschreven. Ik ga uit van de goede wil van mensen en de bereidheid dit offer te brengen. Ook al zal het pijn doen in de gelovige ziel", aldus de minister.

Kees van der Staaij: 'Geschrokken'

SGP-leider Kees van der Staaij is geschrokken van de uitkomst. "Dit gaat wel heel erg ver en biedt geen enkele ruimte voor maatwerk. Ik heb het gevoel dat de koers hier meer wordt bepaald door commotie dan door rijp beraad."

Ook CU-leider Gert-Jan Segers betreurt het dat er geen ruimte is voor maatwerk. "We begrijpen natuurlijk dat het oplaaien van het coronavirus opnieuw van ons vraagt om verantwoordelijkheid te tonen", zegt Segers in een reactie.  "Maar wat mij betreft doen de afspraken geen recht aan de manier waarop het overgrote deel van de kerken zich verantwoordelijk hebben getoond in de coronacrisis en veiligheidsmaatregelen in acht hebben genomen."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinig begrip in Kamer voor kerkdienst Staphorst: 'Onverantwoord' en 'jammer'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore