Nieuwe aanpak bedrijfsongeval

Nico viel 5 meter bij hijswerk, ongeluk was wake-upcall voor bedrijf

02 oktober 2020 19:28 Aangepast: 02 oktober 2020 19:46
Nico ging twee jaar geleden door het oog van de naald.

Hijskraanbestuurder Nico van de Werff ging twee jaar geleden door het oog van de naald na een val van 5 meter. Zijn ongeluk was een wake-upcall voor het hele bedrijf: sindsdien is geïnvesteerd in de veiligheid van al het personeel. Daardoor kreeg Nico's bedrijf geen boete. De arbeidsinspectie wil deze nieuwe aanpak nu landelijk invoeren bij alle kleine bedrijfsongevallen.

Iedere dag gebeuren er ongelukken op het werk. Het aantal werknemers dat slachtoffer wordt van een arbeidsongeval stijgt: in 2018 waren er nog 4.368 meldingen van een bedrijfsongeval. Vorig jaar waren dat er nog 4.474. 

Eerst zelf onderzoeken

Bedrijfsongevallen moeten worden gemeld aan de inspectie SZW. Valt de werkgever iets te verwijten, dan volgt nu nog een stevige boete van vaak tienduizenden euro’s. Dat gaat veranderen.

Als het letsel relatief meevalt, krijgt een bedrijf voortaan eerst de kans zelf te onderzoeken wat misging en wat kan worden gedaan om herhaling te voorkomen. Als het verbeterplan wordt goedgekeurd, legt de Inspectie SZW geen boete op. Door nieuwe aanpak – meer gericht op investeren in kwaliteit in plaats van beboeten – moet het aantal arbeidsongevallen dalen.

'Ik wil dat het bedrijf hiervan leert'

Kariens man stierf na een bedrijfsongeval. Ze wil dat bedrijven iets opsteken van arbeidsongevallen.

De landelijke regel volgt na een proef met vijftig bedrijven die te maken hebben gehad met een arbeidsongeval. Die kregen de mogelijkheid om na het ongeluk te investeren in kwaliteit in plaats van een boete te betalen. Ook het bedrijf van Nico deed daaraan mee. 

Gekneusde rib

De hijskraanbestuurder viel door een dak tijdens hijswerkzaamheden. "Daarna werd het een grote zwarte vlek. In het ziekenhuis besefte ik pas wat er was gebeurd", vertelt de bouwvakker. 

Hij had enorm veel geluk en kwam ervan af met een gekneusde rib. "Na een maand herstellen, kon ik weer aan het werk."  Door zijn ongeluk gingen bij het bedrijf de ogen open. Er werd geïnvesteerd in kwaliteit en veiligheid van het personeel om herhaling te voorkomen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

"De veiligheid en de belangen van al het personeel zijn centraal komen te staan", zegt Nico. "Het hele bedrijf is met kwaliteit en veiligheid aan de slag gegaan. Daardoor duurt het werk misschien soms wat langer, maar het is beter voor de werknemers."

Door deze investering hoefde het bedrijf van Nico geen boete te betalen. "Een heel goede aanpak. Want nu profiteert iedereen in het bedrijf ervan." 

Landelijk invoeren

De arbeidsinspectie gaat dit nu landelijk invoeren voor bedrijven die te maken hebben gehad met relatief kleine bedrijfsongevallen. "We hebben tijdens de proef gezien dat bedrijven meer investeren in bedrijfsmaatregelen dan ze ooit hebben gedaan", zegt Mark Kuipers van de arbeidsinspectie. "Omdat de resultaten positief zijn, gaan we dit nu landelijk invoeren." 

De arbeidsinspectie gaat na een jaar kijken of deze werkwijze ook gaat gelden voor bedrijven waar ernstige (en soms dodelijke) bedrijfsongevallen zijn gebeurd. "We hopen het", zegt Kuipers. 

Weduwe Karien: 'Dit is te slap'

Karien zet zich na de dood van haar man Toon in voor een veiliger werkvloer. Toon overleed zes jaar geleden nadat hij in een reactorvat was gevallen. "Ik vind dat de arbeidsinspectie moet doorpakken. Dit is te slap", zegt Karien.

"Ik wil dat deze aanpak voor alle bedrijven gaat gelden, ongeacht de ernst van het ongeval. Ook bij dodelijke ongelukken. Nu kiest de arbeidsinspectie alleen voor de kleinere bedrijfsongevallen. Het gaat mij niet snel genoeg. Alle bedrijven moeten na een bedrijfsongeval standaard aan de slag gaan met veiligheid. Dat werkt het beste. Ook het bedrijf van mijn man scherpte de regels aan. Ik blijf hiervoor strijden, net zo lang totdat het in de wet staat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Karien zet zich na dood van haar man in voor veilige werkvloer

Gemiste kans

Ook het CDA, dat zich in de Tweede Kamer hard maakte voor verbeterplannen in plaats van boetes na een bedrijfsongeval, noemt het een gemiste kans. "Als je met een nieuwe aanpak komt om ongevallen te voorkomen, doe het dan direct goed", zegt CDA-kamerlid René Peters. Hij gaat er bij het kabinet op aandringen deze werkwijze ook bij zwaardere ongevallen toe te passen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore