Gaat maandag in

Dringend advies leerlingen middelbare scholen: draag buiten les mondkapje

01 oktober 2020 17:44 Aangepast: 01 oktober 2020 17:56
(Archieffoto) Beeld © ANP

Op alle middelbare scholen geldt vanaf maandag 5 oktober een dringend mondkapjesadvies buiten de les. Het dragen van de mondkapjes is geen vervanging van de anderhalvemeterregel. Minister Slob roept de leerlingen dringend op: "Lever je bijdrage aan het bestrijden van het virus."

Het advies gaat gelden voor alle leerlingen van middelbare scholen in ons land, voor de plekken buiten het klaslokaal, zoals gangen of de aula's.

Het geldt ook bij beroepsgerichte vakken in het vmbo en de praktijkvakken in het praktijkonderwijs waarbij geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, zolang dit de veiligheid van de lessen niet in gevaar brengt (bijvoorbeeld bij lassen).

Niet op basisscholen, mbo's en hoger onderwijs

Het dringende advies gaat niet gelden voor de basisscholen, mbo's of het hoger onderwijs. Middelbare scholen mogen zelf bepalen of ze een mondkapje verplicht stellen. Dat moeten ze dan vastleggen in het leerlingenstatuut en arbeidsvoorwaarden, waarmee de medezeggenschapsraad moet instemmen.  

De wens voor het mondkapjesadvies voor middelbare scholieren komt vanuit de VO-Raad en wordt nu dus door het kabinet overgenomen.

'Landelijke duidelijkheid'

Het is één van de manieren waarop verspreiding van het coronavirus op scholen moet worden voorkomen, stelt de VO-Raad.  "We zien het virus oplaaien en een grote groep scholen heeft al mondkapjes ingevoerd. Er is een grote roep onder scholen voor een landelijk duidelijkheid", zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad.

Mondkapje op school 'kleine moeite'

Op het Haarlemse Mendelcollege dragen de leerlingen buiten de les al een tijdje een mondkapje. Geen probleem, vinden ze.

Gisteren maakte premier Rutte al bekend dat er een dringend advies komt om in publieke binnenruimtes een mondkapje te gaan dragen. Als voorbeelden noemde hij winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen, behalve als je daar zit.

Voor scholen gold een uitzondering, zei hij toen nog. "Omdat de leerlingen met de leraar anderhalve meter afstand kunnen houden". Daar komt het kabinet dus nu op terug. Morgen wordt meer bekend over de landelijke mondkapjesplicht in alle openbare binnenruimtes.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ventilatie scholen niet 'coronaproof', kabinet stelt 360 miljoen beschikbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore