Ga naar de inhoud
Meer controle voor parlement

Deal over coronawet: boete flink verlaagd en geen bezoekverbod verpleeghuizen

Voor mensen die al een boete hebben gekregen, wordt de aantekening geschrapt. Beeld © ANP

Er is een deal in de Tweede Kamer over de coronawet, nu de coalitiepartijen, PvdA, 50Plus, GroenLinks en SGP het eens zijn geworden over de invulling daarvan. Voorwaarde is wel dat de coronaboete flink omlaag gaat en dat in de wet wordt opgenomen dat er geen landelijk bezoekverbod meer komt voor verpleeghuizen.

De coronawet is een tijdelijke wet waarin de coronamaatregelen worden opgenomen, zoals het verplicht afstand houden. Om de partijen achter de wet 'Tijdelijke Wet maatregelen Covid 19' te krijgen, is de coronaboete verlaagd van 390 euro naar 95 euro.

Dat gebeurt niet met terugwerkende kracht: voor al die duizenden mensen die al een boete hebben gehad, blijft het oude bedrag gelden. Ook wordt in de wet vastgelegd dat er geen landelijk bezoekverbod meer mag komen voor verpleeghuizen. 

Laatste woord

Door de deal krijgt het parlement meer controle. In de wet komt namelijk te staan dat een coronamaatregel die het kabinet wil nemen, van tevoren door de Tweede Kamer besproken moet worden en bekrachtigd. Pas daarna mag de maatregel ingevoerd worden.

Grote
Lees ook:
Grote regionale verschillen coronaboetes: Gelderland-Zuid opvallend streng

Als het kabinet een maatregel aankondigt, dan moet die binnen twee dagen naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Kamerleden hebben daarna een week de tijd om de maatregel door te nemen en te verwerken. Een maatregel invoeren duurt dus straks zeker een week. Alleen in zwaarwegende gevallen geldt hiervoor een uitzondering.

Drie maanden

Daarnaast gaat de noodwet korter lopen dan het kabinet aanvankelijk wilde. In plaats van een half jaar wordt de duur van de wet maximaal drie maanden, met de mogelijkheid om het met een maand te verlengen. 

Waarom moest de wet er komen? 

De coronaregels zijn nu nog in zogenoemde noodverordeningen vastgelegd. Dat is een ultieme bevoegdheid voor een burgemeester om de openbare orde te kunnen bewaken. Maar eigenlijk is een noodverordening bedoeld voor een acute crisis (zoals het voorkomen van rellen rond een demonstratie of voetbalwedstrijd), niet om maanden achter elkaar van kracht te blijven.

Daarom was er in de Tweede Kamer de roep om met een wet te komen. Hiermee krijgt de Kamer ook meer te zeggen over het beleid van het kabinet. Het kabinet wilde de wet eigenlijk voor 1 juli invoeren. Maar er kwam flinke kritiek op, ook van het belangrijkste adviesorgaan, de Raad van State.