Het dragen van een mondkapje in binnenruimtes is een flinke gedragsverandering. Om dat voor elkaar te krijgen moet er heel duidelijk worden uitgelegd waarom het dragen van een mondkapje nodig is. En dat is niet goed gedaan door het kabinet, zegt hoogleraar Gezondheidscommunicatie Bas van den Putte.
"Het gedrag van mensen en de bereidheid om een mondkapje te dragen kan wel veranderen, maar dan moet je heel goed uitleggen wat het doet en waarom het belangrijk is", zegt Van den Putte, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. "Wat is de onderbouwing om beleid te veranderen?"
"Tot nu toe is dat niet duidelijk gedaan. Je hoort nu meer over het gedoe, maar niet over het waarom. Je moet mensen juist redenen geven om het te willen doen. De boodschap die het kabinet nu uitstraalt is: we vinden het niet belangrijk genoeg om het te verplichten."

Wat had er dan wel moeten gebeuren? "Het was helderder geweest als het verplicht was gesteld."
Nuttig
Van den Putte begrijpt gedeeltelijk wel hoe dat zo is gekomen. "We wisten aanvankelijk heel erg weinig over het virus. Er komt steeds meer kennis. Het Norwegian Public Health Institute toonde aan: als er niet veel besmettingen zijn, dan is het niet zo nuttig. Maar, met veel besmettingen wel. Er zijn nu meer besmettingen, dus nu is het wel nuttig."
Van den Putte onderstreept dat het nog steeds het meest effectief is om 1,5 meter afstand te houden. "Mondkapjes hebben een kleine toegevoegde waarde."
Mondkapjes in trek, maar hamsteren niet nodig
Supermarkten zien kort na de nieuwe coronamaatregelen al een toenemende vraag naar mondkapjes, maar zijn daar goed op voorbereid, zo zegt de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Sinds woensdag geldt voor heel Nederland een dringend advies voor het dragen van een mondkapje in de publieke ruimte.
"Supermarkten hebben voldoende mondkapjes op voorraad. We zien nu al een verhoogde vraag ernaar: er wordt meer verkocht, maar er is genoeg", zo zegt een woordvoerder van CBL. "Hamsteren is dus echt niet nodig", concludeert ze.