Ga naar de inhoud
Aanpak coronacrisis

Dringend advies om mondkapjes te dragen op middelbare scholen

Leerlingen op school. Beeld © ANP

Er komt er een dringend advies om een mondkapje te dragen op middelbare scholen. Leerlingen krijgen het advies om mondmaskers op te zetten in de gangen en de kantine. In de les hoeft er geen kapje te worden gedragen. Als het aan de VO-Raad ligt gaat het dringende advies zo snel mogelijk in op de scholen.

Bronnen bevestigen berichtgeving van de NOS daarover. De onderwijssector geeft dat advies in overleg met het kabinet aan middelbare scholen. Het kabinet zal dat vanmiddag bekendmaken.

Publieke binnenruimtes

Het is een van de manieren waarop verspreiding van het coronavirus moet worden voorkomen. "We zien het virus oplaaien en een grote groep scholen heeft al mondkapjes ingevoerd . Er is een grote roep onder scholen voor een landelijk duidelijkheid", zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad. Scholen kunnen vervolgens zelf de regels verder inrichten en bijvoorbeeld een plicht opleggen. 

Mondkapjesadvies

Gisteren riep premier Rutte Nederlanders op om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Hij deed dat na aandringen van een meerderheid in de Tweede Kamer. Het is geen verplichting maar wel een dringend advies.

Rutte zal de richtlijnen voor het dragen van een mondmasker morgen bekendmaken.

Kinderarts
Lees ook:
Kinderarts en OMT-lid: gebruik mondkapjes op school

Rutte zei toen nog wel dat de richtlijnen voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes niet voor scholen zou gelden. Vanochtend was er overleg tussen schoolorganisaties en minister van Onderwijs Arie Slob.

Opgetogen

Gisteren pleitte kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT), ervoor om op middelbare scholieren buiten de lessen om mondkapjes te dragen. Hij zei die maatregel graag ter discussie te willen brengen in het OMT. Hij reageert vandaag opgetogen op het dringende advies. "Ik denk dat het goed is."

Voor middelbare scholieren gold al wel om bij klachten thuis te blijven en zich te laten testen. Volgens de VO-raad zijn er nu tienduizenden leerlingen meer dan normaal die zich ziek melden, omdat ze in quarantaine zitten of in afwachting zijn van een coronatest of de uitslag daarvan. Hierdoor missen ze onderwijs.

Mondkapjes: zo stoppen ze corona

01:28

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.