Ga naar de inhoud
Ook bij de kapper

Dat dringende advies om mondkapjes te dragen, waar geldt dat nu precies?

Een mondkapje in een winkel is vanaf nu het dringende advies. Beeld © Getty

Voor heel Nederland geldt vanaf nu het dringende advies om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Maar welke ruimtes zijn dat nu precies en wat zijn de regels? Dit is wat we tot nu toe weten.

Een advies om zo'n niet-medisch mond-neuskapje te dragen, roept nog veel vragen op, gaf premier Rutte vandaag toe tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Vrijdag zal het kabinet meer details geven. Dit is erover bekend:

1. Advies, geen verplichting

Het dragen van een niet-medisch mondkapje wordt een dringend advies, dus geen verplichting. Je kunt dus geen boete krijgen als je geen mondkapje draagt in een winkel. Ook het niet-handenschudden en thuiswerken zijn dringende adviezen. Het dringende advies voor het dragen van een niet-medisch mondkapje gaat per direct in. Rutte wil niet aan een verplichting, ook omdat dat juridisch erg lastig te regelen is

Mondkapjes: zo stoppen ze corona

01:28
Maandenlang leek het niets uit te maken, maar er zijn toch aanwijzingen dat mondkapjes helpen het coronavirus tegen te houden.

2. Geldt voor plekken waar je 'de hemel niet kunt zien'

Volgens Rutte geldt het advies om een mondkapje te dragen eigenlijk 'overal waar je de hemel niet ziet'. De premier noemt winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations. Bij de kapper, schoonheidsspecialist en andere contactberoepen wordt zowel de dienstverlener als de klant dringend geadviseerd een mond-neuskapje dragen. Hier vind je het bericht op de site van Rijksoverheid.

In principe geldt het advies voor restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Het mondkapje hoeft niet te worden gedragen als iemand zit, omdat een stoel of kruk dan op 1,5 meter afstand gezet kan worden. Voor middelbare scholen komt er een uitzondering. "Want daar geldt al dat de leraar 1,5 meter afstand moet houden van de leerlingen."

3. En wat weten we nog meer?

Rutte gaf toe dat er waarschijnlijk nog veel vragen zijn. Dat komt ook doordat het advies nog maar net is bekendgemaakt: maandag dacht het kabinet er nog anders over. Mondkapjes op drukke plekken werd toen alleen nog geadviseerd in de drie grote steden, in winkels of instellingen die dat willen. Maar de Tweede Kamer wilde een landelijke richtlijn. 

Rutte houdt vol dat hij geen plicht wil, waar sommige oppositiepartijen wel om hadden gevraagd. In het openbaar vervoer en op luchthavens is al langer wél een verplichting van kracht, omdat het daar niet altijd mogelijk is 1,5 meter afstand te houden. Rutte benadrukte verder nog eens dat het mondkapje niet in de plaats komt van het afstand houden. "Dat is absoluut niet de bedoeling."

Dringend
Lees ook:
Dringend advies: per direct in het hele land mondkapjes in openbare binnenruimtes