Ga naar de inhoud
Buiten niet nodig

Dringend advies: per direct in het hele land mondkapjes in openbare binnenruimtes

(Archieffoto) Beeld © ANP

Het dragen van niet-medische mondkapjes in publieke binnenruimtes, zoals winkels, horeca, vliegvelden en musea, is vanaf nu een landelijk dringend advies. Dat heeft het kabinet besloten op aandringen van de Tweede Kamer. "Het mondkapje komt niet in de plaats van het afstand houden. Dat is absoluut niet de bedoeling", voegde Rutte er aan toe.

Een meerderheid van de Tweede Kamer liet vanochtend in het coronadebat weten voor een landelijke richtlijn te zijn voor het gebruik van mondkapjes in openbare ruimtes. 

'Dringend advies'

Premier Rutte laat weten dat het kabinet daarin meegaat: het dringende advies gaat vanaf nu in. Het kabinet wil het dragen van de mondkapjes niet verplichten, ook omdat dat juridisch lastig is. Het thuiswerken en het niet-handenschudden zijn ook dringende adviezen.

"Het is een dringend advies en het komt ook niet in plaats van het afstand houden. Voor degenen die dat wettelijk willen gaan regelen, dat gaan we nu niet doen. Daar ben ik ook geen voorstander van", lichtte Rutte toe. 

Vrijdag zal hij het 'dringende advies' verder toelichten.

Winkeliers 

Het kabinet adviseerde maandag in het nieuwe maatregelenpakket nog anders. Mondkapjes op drukke plekken werd toen alleen nog geadviseerd in de drie grote steden, in winkels of instellingen die dat willen. De verantwoordelijkheid dit te handhaven werd doorgeschoven naar de winkeliers.

De Tweede Kamer vindt dat niet de juiste weg. "Hiermee schuift het kabinet zijn verantwoordelijkheid af", zei Lilian Marijnissen van de SP. Ook vanuit de horeca en detailhandel klonk er een grote roep om een landelijke richtlijn voor mondkapjes. Het kabinet komt nu dus aan die oproep tegemoet. 

Proef
Lees ook:
Proef op de som bij de supermarkt: deze klanten dragen (g)een mondkapje

Strengere maatregelen

De hele dag debatteert het kabinet over de nieuwe coronamaatregelen die maandag zijn aangekondigd. Zo moet de horeca de komende drie weken om 22:00 uur dicht en mag er geen publiek meer bij sportwedstrijden. 

Volgens de SP en het PvdA loopt het kabinet te veel achter de feiten aan en is kostbare tijd verloren gegaan. Asscher noemt de nieuwe coronamaatregelen een 'gevaarlijke gok'.  PVV-leider Wilders noemt de aanpak van het kabinet 'een totale chaos'.

'Niet meer naar buitenland op vakantie'

GroenLinks-leider Klaver vindt dat het kabinet vakantiegangers dringend moet gaan adviseren voorlopig niet naar het buitenland te gaan. Gisteren zei  RIVM-directeur Jaap van Dissel nog dat terugkerende vakantiegangers uit Spanje en Frankrijk medeverantwoordelijk zijn voor de tweede coronagolf waarin ons land zich nu bevindt.

'Overdreven'

Er zijn twee partijen in de Tweede Kamer die een sterk afwijkend geluiden laten horen: Forum voor Democratie en de eenmansfractie Groep-van Haga.

Deze partijen vinden de maatregelen overdreven en vinden dat het kabinet onnodig de samenleving stillegt. 

'De bal even kwijt'

Volgens politiek commentator Frits Wester is het kabinet voor het eerst in de coronacrisis even de bal kwijt in het politieke debat nu de Kamer verdergaande maatregelen af heeft gedwongen als het gaat om het strenger ingrijpen rond de mondkapjes. 

De wens van de Kamer is volgens Wester tevens een gevoelige tik om de oren voor RIVM-boegbeeld Jaap van Dissel. "Tot op de dag van vandaag uitte hij twijfels en bedenkingen over het nut van mondkapjes. Los van wie in die discussie gelijk heeft, voor de Tweede Kamer is het gezag en de lijn van Van Dissel niet vanzelfsprekend meer."

Mondkapjes: zo stoppen ze corona

01:28