Ga naar de inhoud
Advies of verplichting

Meerderheid Kamer wil in hele land mondkapjes in publieke binnenruimte

In de Tweede Kamer is er een meerderheid ontstaan voor het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes, zoals winkels, supermarkten en horeca. Of het dragen van mondkapjes een plicht of een dringend advies wordt, is nu aan het kabinet.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei zojuist in het coronadebat in de Tweede Kamer dat hij een aanstaand advies van het OMT niet wil afwachten over het gebruik van mondkapjes.

Richtlijn

Nu de VVD hier zich zo duidelijk over uitspreekt, is er een meerderheid in de Kamer voor een duidelijke, landelijke richtlijn over het gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes. 

Vanuit de horeca en detailhandel was er een grote roep om landelijke richtlijn voor mondkapjes. Ook de Tweede Kamer is niet blij met het mondkapjesadvies van het kabinet zoals die nu voorligt: nu geldt dat advies alleen voor openbare gebouwen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de regio Eindhoven.

Live
Het debat is hier te volgen:
Debat met Rutte en De Jonge over mondkapjes en andere maatregelen

'Een gok'

De hele dag debatteert de Tweede Kamer over de coronamaatregelen. Sinds gisteravond 18:00 zijn de maatregelen flink aangescherpt.  Zo moet de horeca om 22:00 uur dicht en is publiek niet meer welkom bij sportwedstrijden. Thuiswerken wordt weer de norm.

De PvdA heeft grote twijfels of deze maatregelen genoeg zijn. Lodewijk Asscher noemt de nieuwe coronamaatregelen een 'gevaarlijke gok' en vindt ook dat ze te laat komen. "Ik denk dat de kans nul is dat we over drie weken kunnen versoepelen." Ook de SP vindt dat het kabinet achter de feiten aan blijft lopen.

PVV-leider Wilder noemt de aanpak van het kabinet een totale chaos. 

Mondkapjes: zo stoppen ze corona

01:28
Mondkapjes: zo stoppen ze het coronavirus.
Iedereen
Lees ook:
Iedereen gaat de nieuwe, stevige coronaregels merken: 'We moeten nu wel'
Bron: RTL NIeuws