Ga naar de inhoud
Dieren 'te veel performers'

Minister Schouten eist aanpassing verblijven en shows Dolfinarium

Het Dolfinarium in Harderwijk moet de shows met dolfijnen en zeeleeuwen en een aantal dierverblijven aanpassen. Bij een inspectie van de Visitatiecommissie Dierentuinen bleek dat ze niet aan de eisen van dierenwelzijn voldoen.

Minister Carola Schouten van Landbouw heeft het Dolfinarium laten weten dat het verbeteringen moet aanbrengen. ''Niet doen is geen optie'', zei ze in een overleg met de Tweede Kamer. 

Onbepaalde tijd

De Partij voor de Dieren eiste tijdens het debat sluiting van het Dolfinarium en noemde het attractiepark 'een circus met een vaste locatie'. Maar Schouten wil daar nog niet toe overgaan. ''Het Dolfinarium heeft een dierentuinvergunning voor onbepaalde tijd. Die kan ik niet zo maar intrekken.'

Protest
Lees ook:
Protest bij Dolfinarium: dolfijnenshows moeten stoppen

De commissie Dierentuinen vindt dat dolfijnen en zeeleuwen in de shows te veel als performers worden gebruikt. Dat gaat gepaard met onnatuurlijk gedrag. De presentaties passen volgens het inspectierapport niet bij de huidige inzichten over moderne dierentuinen.

Fotomomenten

Ook het het aanbieden van fotomomenten met zeeleeuwen en dolfijnen kan volgens de commissie niet door de beugel. "Kinderen krijgen daardoor een verkeerd en onnatuurlijk beeld van de dieren."

Kritiek is er verder op de verblijven van de Californische zeeleeuwen. Die bieden te weinig uitdaging en geen of onvoldoende daglicht. Ook het verblijf van de Stellerzeeleeuwen voldoet niet: het is ouderwets. 

Geen geduld

Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren zei in het overleg dat het Dolfinarium in het verleden al waarschuwing op waarschuwing heeft gehad en dat de minister geen geduld meer moet hebben. Maar dat is volgens de bewindsvrouw niet mogelijk. ''Ik moet het Dolfinarium de mogelijkheid bieden de situatie te verbeteren. Inmiddels is ook toegezegd dat ze daar in overleg met ons aan meewerken''.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

In een reactie op de kritiek zegt Taco Rietveld van het Dolfinarium dat het dierenwelzijn de hoogste prioriteit heeft. Hij is blij dat de commissie ook signaleert dat het niveau van de dierenverzorging en training op orde is. ''Onze dierenverzorgers staan ook in coronatijd 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar voor onze dieren."

Nieuwe show

Volgens Rietveld onderhoudt het Dolfinarium al jaren nauw contact met het ministerie van LNV en worden daarbij veel zaken besproken, waaronder de invulling van de educatie en de shows. ''Eind vorig jaar is onze nieuwe dolfijnenshow Oceanica in première gegaan. Die voldoet aan alle eisen'', zegt hij.

De komende periode gaat het Dolfinarium verder in gesprek met het ministerie over de andere kritiekpunten uit het commissierapport. ''Onze verwachting is dat we hier ook goede afspraken over kunnen maken'', aldus Rietveld. 

Zwaar weer

Overigens wijst hij er ook op dat het Dolfinarium door de coronacrisis in zwaar weer verkeert. Na een sluiting van tweeënhalve maand mocht er nog slechts een beperkt aantal bezoekers per dag komen. De inkomsten zijn sterk verminderd en er moet flink worden bezuinigd om het hoofd boven water te houden. Grote investeringen zijn voorlopig uitgesteld. 

Dolfinarium
Lees ook:
Dolfinarium in financiële problemen: 'activisten jagen sponsors weg'