Niet met terugwerkende kracht

Deal in Tweede Kamer over coronawet binnen handbereik, boete naar 99 euro

29 september 2020 19:43 Aangepast: 29 september 2020 19:59
Voor mensen die al een boete hebben gekregen, wordt de aantekening geschrapt. Beeld © ANP

De coronawet lijkt er nu toch echt te gaan komen. Bronnen melden aan RTL Nieuws dat een akkoord tussen de coalitiepartijen, de PvdA, GroenLinks en de SGP ophanden is. Donderdag moet de zaak worden beklonken. Een van de heetste hangijzers, de coronaboete, gaat omlaag naar 99 euro.

Als de deal rond is, heeft het kabinet voldoende steun voor het wetsvoorstel in zowel de Eerste als Tweede Kamer. Daarmee is de weg vrij voor de invoering van de veelbesproken 'Tijdelijke Wet maatregelen Covid 19', ook wel de coronawet genoemd.

Coronaboete omlaag

De coronawet is een tijdelijke wet waarin de coronamaatregelen worden opgenomen, zoals het verplicht afstand houden. Om de partijen achter het wetsvoorstel te krijgen, gaat de coronaboete dus omlaag van 390 euro naar 99 euro. Dat gebeurt niet met terugwerkende kracht: voor al die duizenden mensen die al een boete hebben gehad, blijft het oude bedrag gelden.  

Ook gaat de noodwet korter lopen dan het kabinet aanvankelijk wilde. In plaats van een half jaar wordt de duur van de wet maximaal drie maanden, met de mogelijkheid van een maand verlenging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veelbesproken coronawet aangepast en uitgesteld: '1 juli is niet haalbaar'

Bronnen aan RTL Nieuws laten weten dat een belangrijke voorwaarde voor de steun is, dat de wet regelt dat het parlement over de maatregelen het laatste woord krijgt. Een minister moet dus niet de macht krijgen per decreet te regeren. 

Wel een deal

Het wetsvoorstel moet straks nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd, maar in beide Kamers is er nu een meerderheid.

Dat betekent dat de weg vrij is voor de invoering van de coronawet. 

Waarom moest de wet er komen? 

De coronaregels zijn nu nog in zogenoemde noodverordeningen vastgelegd. Dat is een ultieme bevoegdheid voor een burgemeester om de openbare orde te kunnen bewaken. Maar eigenlijk is een noodverordening bedoeld voor een acute crisis (zoals het voorkomen van rellen rond een demonstratie of voetbalwedstrijd), niet om maanden achter elkaar van kracht te blijven.

Daarom was er in de Tweede Kamer de roep om met een wet te komen. Hiermee krijgt de Kamer ook meer te zeggen over het beleid van het kabinet. Het kabinet wilde de wet eigenlijk voor 1 juli invoeren. Maar er kwam flinke kritiek op, ook van het belangrijkste adviesorgaan, de Raad van State. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore