Compensatie

Akkoord met gemeenten over hulp aan gedupeerden toeslagenaffaire

24 september 2020 21:40 Aangepast: 24 september 2020 21:57
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen in gesprek met gedupeerde ouders (archieffoto). Beeld © ANP

Gemeenten kunnen straks beter hulp bieden aan gezinnen die gedupeerd zijn geraakt door de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft daarvoor een principeakkoord gesloten met staatssecretaris Van Huffelen van Financiën.

Gemeenten lieten eerder deze week weten boos te zijn op de Belastingdienst, omdat die tot dusver weigert de kosten te betalen voor hulp aan gedupeerde ouders. Toezeggingen van het ministerie van Financiën om die kosten te vergoeden, werden weer ingetrokken.

Afspraken uitwerken

Met het nu afgesloten principeakkoord moet het ditmaal wel goed gaan. Bij een topoverleg over de affaire zijn vandaag afspraken gemaakt tussen de gemeente en het ministerie die de komende dagen verder worden uitgewerkt. Begin volgende week wordt bekend wat het akkoord precies inhoudt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemeenten woedend op Belastingdienst om uitblijven vergoeding toeslagenaffaire

De VNG en staatssecretaris Van Huffelen zijn blij met de afspraken. "Dit is een belangrijke uitkomst voor de duizenden gedupeerde ouders." Ongeveer 26.000 mensen zijn slachtoffer van de affaire.

Opeenstapeling van problemen

Het was de Belastingdienst zelf die voor de zomer aan de gemeenten had gevraagd of zij wilden helpen met het oplossen van de opeenstapeling van problemen van gedupeerden, zoals schulden, (dreigende) huisuitzettingen en psychische schade. Dat dreigde spaak te lopen vanwege de 'starre houding' van de dienst, zei de VNG.

De gemeenten waren furieus toen bleek dat ze de misstanden en ellende, veroorzaakt door de Belastingdienst, op hun bordje kregen zonder vergoeding of heldere afspraken.

Ricardo (13) is ook slachtoffer toeslagenaffaire

Niet alleen ouders kwamen in de knel door de manier waarop ze door de Belastingdienst werden behandeld in de toeslagenaffaire, maar hetzelfde gold soms voor hun kinderen. "Ik raakte depressief", vertelt de 13-jarige Ricardo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore