Debat corona-steunpakket

Kabinet belooft meer steun voor bedrijven bij nieuwe grote schok

24 september 2020 20:38 Aangepast: 24 september 2020 20:40
het debat over het derde steunpakket

Als het virus voor een nieuwe economische schok zorgt, kijkt het kabinet of bedrijven meer steun nodig hebben. Dat belooft minister Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer. In het derde steunpakket wordt die steun juist stapsgewijs afgebouwd.

Oppositiepartijen eisten dat de versobering van de steun wordt teruggedraaid als opnieuw het halve land op slot moet. “Bij een force majeur ligt aanpassing voor de hand”, zegt Hoekstra.

Het derde steunpakket loopt van oktober tot en met juni volgend jaar. Er is 11 miljard euro voor uitgetrokken. Een belangrijk onderdeel is weer de loon-ondersteuning voor bedrijven die het moeilijk hebben. De maximale loonsteun wordt in stappen afgebouwd van 90 procent nu naar uiteindelijk 60 procent.

Handreikingen

Ook op andere punten komt het kabinet de oppositie tegemoet. Er komt nog dit jaar extra geld voor loopbaanadviezen voor mensen die door de coronacrisis hun baan verliezen. Bedrijven die gebruikmaken van de nieuwe loonkostenregeling worden verplicht ontslagen werknemers te helpen bij hun zoektocht naar nieuw werk. Ook komt meer aandacht voor de zwakke positie van jongeren op de arbeidsmarkt.

Met deze handreikingen kan het kabinet waarschijnlijk rekenen op de steun van in ieder geval GroenLinks en de PvdA voor de derde ronde coronasteun voor bedrijven. Beide oppositiepartijen mochten de afgelopen dagen al hun wensen kenbaar maken in onderonsjes met betrokken ministers.

Tent

De eerste twee steunpakketten konden rekenen op kamerbrede steun, ook in de senaat waar de regeringscoalitie lang geen meerderheid heeft. Het kabinet streeft er ook nu naar alle fracties achter de voorstellen te krijgen. "Ik probeer een zo groot mogelijke tent op te zetten", aldus minister Hoekstra. De Tweede Kamer stemt volgende week over het nieuwe pakket, dat het zonder ingrijpende wijzigingen lijkt te gaan halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verzet tegen afbouw coronasteun: 'We kijken monster tweede golf in ogen'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: 11 miljard euro voor derde coronasteunpakket

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Het derde steunpakket: minister Koolmees beantwoordt jullie vragen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore