Portefeuille

Druk met corona: takenpakket van De Jonge wordt verlicht

24 september 2020 16:40 Aangepast: 24 september 2020 16:43
De Jonge dinsdag tijdens het debat over de aanpak van het coronavirus. Beeld © ANP

Vanwege de drukte door de aanpak van het coronavirus krijgt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge waarschijnlijk een kleiner takenpakket. Er wordt op het ministerie van Volksgezondheid gesproken over een 'eerlijker verdeling van de taken', zodat De Jonge zich beter kan focussen op de aanpak van het coronavirus.

Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van De Telegraaf. VVD-minister Tamara van Ark (Medische Zorg) en CU-staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) zullen een deel van de taken van De Jonge overnemen. Zijn belangrijkste dossier wordt de coronabestrijding, hoewel hij ook nog enkele andere taken zal houden, zegt een bron.

Hoe de taakverdeling er precies uit gaat zien, wordt morgen besproken tijdens de wekelijkse ministerraad. Naast de bestrijding van het coronavirus is minister De Jonge op dit moment ook verantwoordelijk voor onder meer de ouderenzorg, de arbeidsmarkt in de zorg en medisch-ethische vraagstukken.

Tweede golf

De tweede golf van het coronavirus heeft Nederland bereikt kondigde De Jonge afgelopen vrijdag aan. Aan het einde van deze week krijgen 14 van de 25 Veiligheidsregio's het predicaat zorgelijk, vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Daar gaan gelden dan strengere coronamaatregelen, bijvoorbeeld in de horeca.

Intussen is er veel kritiek op de corona-aanpak van het kabinet, bijvoorbeeld over het beperkte aantal beschikbare coronatesten. Niet iedereen kan zich snel laten testen. Ook het bron- en contactonderzoek laat nog te wensen over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Jonge steekt hand in eigen boezem: had eerder meer testen kunnen regelen

Opgestapt vanwege oververmoeidheid

De afgelopen weken werd er rond het Binnenhof vaak opgemerkt dat De Jonge er vermoeid uitziet. Vermoeidheid zorgde er uiteindelijk voor dat het zijn voorganger die zich bezighield met de aanpak van corona, minister Bruno Bruins, te veel werd.

Die stapte op als minister voor Medische zorg vanwege oververmoeidheid. Dat gebeurde nadat hij onwel werd tijdens een debat over de aanpak van het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lijsttrekkersrel CDA sleept voort: 'Behandel Omtzigt en De Jonge gelijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore