Corona-steunpakket

Verzet tegen afbouw coronasteun: 'We kijken monster tweede golf in ogen'

24 september 2020 13:02 Aangepast: 24 september 2020 13:04
Het debat over het derde steunpakket in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Als het virus verder om zich heen grijpt, moet de coronasteun niet worden afgebouwd. Daarvoor pleiten veel partijen in het Kamerdebat over het derde corona-steunpakket.

De nieuwe maatregelen lopen tot eind juni 2021. Vanaf januari wordt de coronasteun wel in stapjes afgebouwd. Volgens oppositiepartijen is dat onverstandig als het virus verder om zich heen grijpt.

"We kijken het monster van de tweede golf keihard in de ogen", zegt PVV-kamerlid Léon de Jong.

Eerst balans opmaken

"Als dat zo doorgaat, is het van de gekke om bedrijven af te knijpen en de subsidie af te bouwen", vindt PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij pleit er voor aan het eind van het jaar eerst de balans op te maken voordat definitief wordt besloten tot versobering van de steun.

Ook GroenLinks vraagt zich af of afbouw van de steun wel verstandig is als de tweede coronagolf doorzet.

Veranderingen in NOW

De bestaande Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) loopt tot 1 oktober. In het derde steunpakket, dat 9 maanden loopt, komen alleen nog bedrijven die minimaal 30 procent van hun omzet hebben verloren in aanmerking voor steun. Dat is nu nog 20 procent.

Bovendien wordt de subsidie elke 3 maanden afgebouwd: van maximaal 90 procent van de loonsom naar maximaal 60 procent. Daar staat tegenover dat het makkelijker wordt voor werkgevers om personeel op straat te zetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Derde steunpakket economie wordt kleiner, maar gaat langer duren

Nekslag

Regeringspartij D66 hoopt dat een tweede lockdown nog kan worden voorkomen. Mocht het toch nodig zijn dan zal opnieuw naar het steunpakket moeten worden gekeken, vindt kamerlid Steven van Weyenberg.

50Plus-kamerlid Corrie van Brenk wil daar niet mee wachten. "Want ik denk dat we heel veel ondernemingen de nek om gaan draaien."

In het derde steunpakket is onder andere opgenomen dat ondernemers met maximaal 250 medewerkers in een aantal zwaar getroffen sectoren (horeca, podia, recreatie) flink meer subsidie kunnen krijgen voor hun vaste lasten.

Ook de ondernemersbijstand, de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO), wordt aangepast. Ondernemers met veel reserves (zowel zakelijk als privé) moeten die eerst opmaken. 

VVD en D66 pleiten in het debat voor langer belastinguitstel voor ondernemers. Nu is afgesproken dat zij vanaf januari alsnog gaan betalen. "Voor veel bedrijven wordt dat echt de nekslag", voorspelt VVD-kamerlid Thierry Aartsen.

Meerderheid is voor

De partijen willen dat bedrijven later pas hoeven te gaan betalen en ook langer dan twee jaar de tijd krijgen. Aartsen denkt aan een termijn van drie of vier jaar. "Dat lijkt me heel reëel. Het staat ondernemers natuurlijk vrij om eerder terug te betalen als ze dat graag willen en kunnen."

De andere regeringspartijen CDA en ChristenUnie vragen ook om uitstel, net als de grootste oppositiepartij PVV. Daarmee is een ruime meerderheid voor uitstel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: 11 miljard euro voor derde coronasteunpakket

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore