Ga naar de inhoud
Actiegroep 'gevaarlijk'

Doodsbedreigingen voor verpleeghuis na oproep Viruswaarheid: 'Zo heftig, maar we doen geen aangifte'

Een bewoonster met rollator in het verzorgingshuis. Beeld © Archiefbeeld ANP

Het personeel van een verzorgingstehuis in Goirle, dat na een oproep van Willem Engel van 'Viruswaarheid' met de dood werd bedreigd, gaat geen aangifte doen. Maar de schrik zit er flink in: "Iemand een langzame en pijnlijke dood toewensen, is niet de weg."

Het personeel van het Goirlese woonzorgcentrum Guldenakker werd twee weken geleden bestookt met dreigtelefoontjes. Die kwamen binnen nadat Willem Engel, de voorman van 'Viruswaarheid', het telefoonnummer van het woonzorgcentrum had gedeeld. Er werd opgeroepen het verzorgingstehuis te bellen omdat het weer op slot moest vanwege een corona-uitbraak.

Viruswaarheid, een actiegroep die tegen de coronamaatregelen is, laat in een reactie weten dat ze niet willen oproepen tot haat. Ze kondigen meer acties aan. Het nieuws over het verzorgingstehuis komt nu pas naar buiten, omdat Willem Engel vanwege zijn betrokkenheid bij de actie #ikdoennietmeermee deze week weer veelvuldig in het nieuws is. 

'Heel vervelend, maar geen aangifte'

Kaat van der Weide van het verzorgingstehuis kreeg zelf meerdere doodsbedreigingen binnen. "Allereerst wil ik kwijt dat de Guldenakker weer open is en dat het met de uitbraak gelukkig heel erg is meegevallen. We hebben de vervelende kwestie inmiddels achter ons gelaten."

Van der Weide vervolgt: "Natuurlijk is het heel vervelend dat we twee dagen lang dit soort telefoontjes hebben gekregen. We hebben er met elkaar goed over gesproken en voor de receptionisten hebben we een to-do-lijst opgesteld over hoe we dergelijke telefoontjes af kunnen handelen. We krijgen nu geen doodsbedreigingen meer binnen." 

"We snappen dat mensen emotioneel betrokken zijn en boos zijn als een instelling dicht moet. Maar iemand 'een langzame en pijnlijke dood toewensen' mag nooit de manier zijn."

De instelling gaat geen aangifte doen tegen de heer Engel. "Maar we hoeven hem er ook niet meer over te spreken. We willen ook niet nog meer maatschappelijke onrust."

Enorme griezel

Gisteren riep advocaat Jan Vlug bij het tv-programma Jinek nog op om 'gevaarlijke mensen' als Engel te stoppen. En, als het kan, aangifte van opruiing te doen. "Het wordt tijd om deze man eens flink in de gaten te houden. Het is buitengewoon gevaarlijk wat hij doet en te onsmakelijk voor woorden", licht Vlug zijn woorden vandaag toe.

Overigens erkent Vlug dat het niet makkelijk is om tot een aangifte voor opruiing te komen. "Maar als het kan, ben ik voor. Mensen rond de actie #ikdoennietmeer roepen op tot het plegen van strafbare feiten. En die Engel is een enorme griezel."

'Er komen meer acties'

Willem Engel zelf laat desgevraagd weten na aanleiding van deze oproep in Jinek zelf allerlei doodsbedreigingen binnen te hebben krijgen. Hij overweegt aangifte te doen bij het tuchtcollege tegen advocaat Vlug. "Ik ga dat eerst met mijn jurist bespreken."

De voorman van 'Viruswaarheid' beweert dat hij juist niet tot kwaad wil oproepen. "Ik opereer juist uit liefde", zegt Engel. "We leven in een samenleving die kwaad is aangedaan door de coronaregels. Het kabinet is gevaarlijk. Dit had allemaal nooit mogen gebeuren. Het sluiten van instellingen is ook tegen de wet. Die boodschap wil ik verkondigen."

Famke
Lees ook:
Famke Louise zegt sorry en komt terug op #ikdoenietmeermee

Famke Louise

Engel, die ook betrokken is bij de #ikdoenietmeeractie,- kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen dagen, ondanks dat BN'ers zich hebben teruggetrokken. Over zangeres Famke Louise zegt hij: "Ik blijf haar steunen. Misschien was haar optreden in Jinek niet het verstandigste, maar ik blijf achter haar staan. Ze heeft zich teruggetrokken uit pure intimidatie."

Engel laat weten dat er nog veel meer acties gaan komen. Waar we aan moeten denken? "Als er binnenkort weer een instelling dicht gaat, dan ga ik er persoonlijk heen. En daar zal het absoluut niet bij blijven."

Over de doodsbedreigingen bij het woonzorgcentrum in Goirle, is Engel duidelijk: "Ik keur doodsbedreigingen en haat af. Daar heb ik ook nooit toe opgeroepen. Al onze acties zijn beleefd en in liefde."

Willem
Lees ook:
Willem Engel steunt terugkrabbelende #Ikdoenietmeermee-BN'ers