Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Rekenkamer: niet alle corona-testcapaciteit werd voor de zomer benut

Beeld © ANP

Ondanks de tekorten in de eerste maanden van de coronacrisis had er meer getest kunnen worden. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer, die de testcapaciteit tot 1 juni onder de loep nam.

Veel was onduidelijk in het begin van de crisis, stelt de Rekenkamer. Het virus greep niet overal in het land even sterk om zich heen en er was op landelijk niveau geen inzicht in de capaciteit en voorraden van de laboratoria.

"Het gaat om bedrijfsgevoelige informatie van private partijen en maakt geen onderdeel uit van het opschalingsplan dat het RIVM bij omvangrijke epidemieën hanteert." Het kostte tijd om dat overzicht te krijgen.

De
Lees ook:
De Jonge steekt hand in eigen boezem: had eerder meer testen kunnen regelen

Toch concludeert de Rekenkamer dat niet alle capaciteit is benut. Dat komt onder meer doordat er geen rekening werd gehouden met regionale verschillen, doelgroepen zich minder lieten testen dan verwacht en de reguliere vraag naar testen onverwacht snel terugviel, waardoor er meer capaciteit vrijkwam. Daar komt bij dat de vrees bestond dat de voorraad helemaal op zou raken.

GGD terughoudend

Daardoor zijn GGD'en en zorginstellingen 'mogelijk terughoudender in het testen van zorgmedewerkers dan conform het landelijk beleid nodig was'.

Maar hoeveel meer er getest had kunnen worden, blijft onduidelijk. "Het is niet precies te becijferen hoeveel extra personen er getest hadden kunnen worden." Afgaand op de cijfers en grafieken uit het rapport van de Rekenkamer, lijkt het aantal onbenutte tests per dag ergens tussen de 10.000 en 15.000 te hebben gelegen.

Laboratorium
Lees ook:
Laboratorium in Abu Dhabi gaat Nederlandse coronatests onderzoeken