Regionale maatregelen

Zorgelijke coronagebieden uitgebreid: in deze 14 regio's gelden straks strengere maatregelen

23 september 2020 15:50 Aangepast: 23 september 2020 16:54
Voor de horeca gaan waarschijnlijk strengere maatregelen gelden. Beeld © ANP

Eind deze week komen er nog eens acht regio's bij die vanwege het hoge aantal coronabesmettingen van alarmfase 'waakzaam' naar 'zorgelijk' gaan, melden bronnen aan RTL Nieuws. Vorige week stond de teller nog op zes 'zorgelijke' regio's. Het totaal komt nu op 14 van 25 Nederlandse veiligheidsregio's.

Premier Rutte zei gisteravond al in het coronadebat dat we ervan kunnen 'uitgaan' dat er deze week acht nieuwe regio's in de categorie 'zorgelijk' bijkomen. Een regio krijgt dat predicaat als er meer dan 7 positief geteste mensen per 100.000 inwoners zijn.

Het gaat om de veiligheidsregio's Groningen, Gooi- en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Flevoland en Zuid-Holland-Zuid. De maatregelen worden naar verwachting vrijdag aangekondigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: aantal 'zorgelijke' regio's lijkt deze week te verdubbelen

Regionale maatregelen

Met deze regio's wordt op dit moment gesproken door het kabinet. Het is nog onbekend wat de maatregelen precies zullen zijn, maar de kans is groot dat die lijken op de maatregelen in de regio's die vorige week op 'zorgelijk' gingen. Dat waren de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden.

In die regio's moesten alle horecagelegenheden om 01.00 uur 's nachts dicht. Om middernacht moet de muziek uit en mag er niemand meer naar binnen.

De maximale groepsgrootte is in die regio's 50 personen, zowel binnen als buiten. In de rest van het land is dat 100. Er wordt een uitzondering gemaakt voor onder meer religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, demonstraties en theatervoorstellingen. Wie een bijeenkomst wil organiseren voor meer dan 50 personen, moet zich melden bij de gemeente voor toestemming.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de aangekondigde nieuwe coronamaatregelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore