Ga naar de inhoud
Na eerdere missie

Nederland wil weer deelnemen aan VN-missie in Mali

Nederlandse commando's op patrouille bij de eerdere missie in Mali. Beeld © ANP

Nederland wil opnieuw een bijdrage leveren aan de VN-missie in het Mali. Het kabinet en regeringspartijen zouden daartoe bereid zijn, melden bronnen aan RTL Nieuws. In 2019 beëindigde Nederland een grote missie in het Afrikaanse land. Naast Mali overweegt het kabinet ook om een aantal militairen naar Jordanië te sturen.

De militaire bijdrage aan de missie in Mali wordt een stuk kleiner dan de eerdere Nederlandse bijdrage aan de VN-missie. De afgelopen jaren ging het om honderden militairen, nu gaat het om een C-130 transportvliegtuig. Het toestel is bedoeld voor het vervoer van militair personeel en materieel.

Naast het leveren van het vliegtuig worden enkele tientallen militairen meegestuurd naar het Afrikaanse land. Hoogstwaarschijnlijk gaat de bijdrage volgend jaar in. Met de Verenigde Naties wordt de exacte timing nog afgestemd.

Hevige
Lees ook:
Hevige rellen in Mali: het parlement gaat in vlammen op

Militairen naar Jordanië

In de ministerraad en in coalitiekringen zijn de verschillende opties besproken en staat men welwillend tegenover een beperkte deelname aan de VN-missie. Naar verluidt begint binnenkort het officiële traject tot deelname aan de missie, met bijbehorende verzoeken.

Naast de deelname in Mali ligt een verzoek op tafel om aantal militairen naar Jordanië te sturen. Nederland zou dan België ondersteunen. België levert op dit moment F16's in Jordanië en Nederland zou kunnen zorgen voor de 'force protection', de militaire bescherming van het detachement van de F16's.

'Defensie
Lees ook:
'Defensie kan missie Mali ternauwernood aan'

Staatsgreep

Het is erg onrustig in Mali. Militairen hebben vorige maand een staatsgreep gepleegd. Zij arresteerden president Keïta en andere topfunctionarissen. De opstandelingen houden de afgezette regering verantwoordelijk voor de 'chaos, anarchie en onveiligheid' in het West-Afrikaanse land. Na de militaire staatsgreep is daar maandag de voormalige minister van Defensie, Ba N'Daou, benoemd tot tijdelijk president. De oud-kolonel werd gekozen door een comité dat wordt aangestuurd door de junta.

Nederland was jarenlang actief in Mali

Nederland was sinds 2014 actief in het Afrikaanse land. De missie trekt een zware wissel op de defensie-organisatie. Op 1 mei 2019 werd de missie beëindigd.

Vier Nederlandse militairen zijn in Mali om het leven gekomen. In 2015 kwamen kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger om het leven bij een helikoptercrash. In 2016 kwamen korporaal Kevin Roggeveld en sergeant der 1e klasse Henry Hoving om het leven bij een mortierongeluk.

Dat ongeluk was het gevolg van fouten bij Defensie, zo bleek uit een vernietigend onderzoek van Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De veiligheid van de granaten deugde niet en medische gezondheidszorg was niet op orde. Na een Kamerdebat vertrokken toenmalig Defensie-minister Hennis en de hoogste militair, generaal Tom Middendorp.

Zo stemde de Tweede kamer in met de eerder missie in Mali:

00:00