Noodsteun KLM

'State agent' Jeroen Kremers gaat toezicht houden op noodsteun KLM

23 september 2020 13:26 Aangepast: 23 september 2020 15:21
Jeroen Kremers (archief) Beeld © ANP

Jeroen Kremers gaat als 'state agent' toezicht houden op de noodsteun aan KLM. Dat heeft minister Hoekstra van Financiën bekendgemaakt. Kremers moet in de gaten houden of het geld van de belastingbetaler goed wordt uitgegeven.

Het kabinet geeft voor 3,4 miljard euro aan leningen en garanties aan de luchtvaartmaatschappij.

KLM heeft een deel van de toegezegde steun intussen ontvangen. Minister Hoekstra heeft 277 miljoen overgemaakt van de één miljard euro die de Nederlandse overheid aan lening had toegezegd. De rest volgt als KLM een herstelplan heeft opgesteld. Onderhandelingen daarover lopen nog. De deadline is 1 oktober.

Toezichthouder

Bij de presentatie van het steunpakket voor KLM kondigde Hoekstra al aan dat een zogenaamde 'state agent' zou gaan toezien op de besteding van het geld. Volgens de minister is het bedoeld als slot op de deur, om er op toe te zien dat de Nederlandse steun niet naar het moederbedrijf in Frankrijk verdwijnt.

Verder moet Kremers er op toezien dat de voorwaarden voor de steun worden nageleefd. Ook gaat hij in de gaten houden houden dat het herstructureringsplan waar KLM nu nog aan werkt daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Flinke staat van dienst

Kremers werkte in de jaren negentig op het ministerie van Financiën. Daarna bekleedde hij functies bij het Internationaal Monetair Fonds, ABN Amro en de Royal Bank of Scotland. Kremers vervulde commissariaten bij onder andere Robeco en de NS. Op dit moment zit hij in de raad van commissarissen van zakenbank NIBC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra: geen extra steun Air France-KLM zonder loonoffer van top

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore