'Onder curatele'

Tweede Kamer kritisch op corona-aanpak kabinet en wil vanaf nu wekelijkse updates

23 september 2020 03:09 Aangepast: 23 september 2020 03:17
Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en premier Rutte tijdens het debat. Beeld © ANP

Zowel oppositie- als coalitiepartijen in de Tweede Kamer zijn kritisch op de corona-aanpak van het kabinet. Dat bleek gisteravond tijdens het coronadebat. Ze willen vanaf nu een wekelijkse update krijgen met de huidige stand van zaken.

Als het aan de Tweede Kamer ligt moet het kabinet vanaf nu wekelijks laten weten hoe het ervoor staat met de testcapaciteit, het bron- en contactonderzoek, de doorlooptijd van de teststraten en wat er wordt gedaan om deze zaken op orde te krijgen.

Kritische Kamer

Daartoe riepen de PvdA en D66 vannacht aan het einde van het Kamerdebat op. Gezien de zeer kritische houding van de Kamer over het kabinetsbeleid, ligt ruime steun voor die oproep voor de hand.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kregen er gisteren hard van langs, niet alleen vanuit de oppositiepartijen maar ook vanuit de coalitie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Jonge steekt hand in eigen boezem: had eerder meer testen kunnen regelen

Kritiek is er onder meer op de gebrekkige testcapaciteit en de richtlijn voor het gebruik van mondkapjes in de ouderenzorg. Het is lang geleden dat de Kamer zo hard oordeelde over het beleid van het kabinet.

Coronabeleid

"Het coronabeleid staat onder curatele van de Kamer", concludeerde PvdA-leider Lodewijk Asscher aan het einde van de avond. CDA-voorman Pieter Heerma bekritiseerde de gebrekkige communicatie en Klaas Dijkhoff van de VVD riep De Jonge op tempo te maken met het inkopen van zogenoemde sneltesten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: aantal 'zorgelijke' regio's lijkt deze week te verdubbelen

RIVM-richtlijn

Rutte zei 'te betreuren' dat er onrust is ontstaan bij zorgmedewerkers over de wijziging van de RIVM-richtlijn over medische mondkapjes. Aan het eind van het debat zei de premier dat 'het buitengewoon ongelukkig was' dat het RIVM de richtlijn stilletjes wijzigde. "Dat had niet zo gemoeten", vertelde Rutte.

Deze wijziging heeft bij mensen in de zorg onnodig geleid tot onrust. "Ik realiseer me dat en betreur dat", vertelde Rutte. Het motiveert volgens de premier extra om met het RIVM samen te kijken hoe "betekenisvolle wijzigingen van richtlijnen in de toekomst expliciet onder de aandacht worden gebracht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositie fel in coronadebat: 'We zitten in de tweede golf en we zijn er niet klaar voor'

De linkse oppositiepartijen willen nog deze week concreet van het kabinet horen hoe het de opmars van het virus gaat stoppen. "Tijdens het begin van de uitbraak van het coronavirus kon je nog zeggen: we zijn overvallen. Maar dat kan je nu niet meer zeggen", zei SP-leider Lilian Marijnissen.

'Motie van reflectie'

De toon van het debat was hard, maar het kwam uiteindelijk niet tot een motie van wantrouwen. Ook niet van PVV-leider Geert Wilders, die wél een vriendelijker manier had bedacht om De Jonge tot opstappen te bewegen. In een 'motie van reflectie' zei hij dat als de minister "het niet aan kan, het te veel wordt of het niet meer zit zitten, er alle begrip voor is als het stokje wordt overgedragen aan een ander".

Tijdens het debat werden zorgen geuit over de verspreiding van het virus. Zo neemt het aantal regio's waar corona om zich heen grijpt snel toe. Vorige week stond de teller nog op zes 'zorgelijke' regio's, daar komen er deze week waarschijnlijk acht bij, zei Rutte. Of dat betekent dat er nieuwe maatregelen op komst zijn en waar, zei Rutte niet. Ook werd niet duidelijk om welke regio's het gaat.

Frits Wester: 'Werk aan de winkel voor het kabinet'

Politieke commentator Frits Wester: "Het is wel duidelijk dat het kabinet alle zeilen bij moest zetten om niet alleen het maatschappelijk draagvlak voor het beleid te behouden maar ook het draagvlak in de Tweede Kamer. Daar leven oprechte zorgen over de effectiviteit van de aanpak met name daar waar het gaat om de moeizame opschaling van de testcapaciteit."

"Natuurlijk is alle kritiek ook overgoten met een politiek sausje. Maar juist dan is het belangrijk dat het kabinet helder en duidelijk blijft communiceren. Daarbij mag het ook best kritisch kijken naar het RIVM. Daar zit de deskundigheid waar het kabinet van afhankelijk is. Maar als premier Rutte zich al in honderd bochten moet wringen om de gebrekkige en tegenstrijdige adviezen van het RIVM recht te praten, is het niet zo gek als de samenleving er ook geen snars meer van snapt en het vertrouwen verliest. Kortom, opnieuw werk aan de winkel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore