Ga naar de inhoud
Coronadebat

De Jonge steekt hand in eigen boezem: had eerder meer testen kunnen regelen

Minister Hugo de Jonge. Beeld © ANP

Zorgminister Hugo de Jonge vindt dat hij 'terugkijkend eerder de testcapaciteit had kunnen opschalen, maar in de context van dat moment was dat een niet voor de hand liggend besluit'. Dat kwam onder meer omdat er toen veel minder vraag was naar de coronatesten dan de 30.000 testen per dag die er begin juli waren, zei hij in de Tweede Kamer tijdens het coronadebat.

Pas in de tweede week van augustus liep de vraag sterk op.

SP, GroenLinks en PVV hekelen dat De Jonge niet alles uit de kast heeft getrokken om de testcapaciteit zo snel en maximaal mogelijk te vergroten. De Kamer wilde dat graag en de minister had dat maanden geleden al beloofd, zei SP-leider Lilian Marijnissen. De Jonge sprak haar verwijt tegen dat 'het doelbewust niet was gebeurd'.

Rutte:
Lees ook:
Rutte: aantal 'zorgelijke' regio's lijkt deze week te verdubbelen

Ontwrichtend

PvdA-leider Lodewijk Asscher constateert dat het testbeleid volledig is vastgelopen, wat volgens hem schadelijk en ontwrichtend uitpakt voor de samenleving. De Jonge erkent dat de testcapaciteit van 38.000 per dag - 270.000 per week - nu niet genoeg is. Dat komt volgens hem onder meer door een aantal tegenvallers zoals te late en minder leveranties van testmaterialen en productieverlies.

De komende week wordt er alles aan gedaan om de testcapaciteit te maximeren. Maar de komende weken zal er nog wel sprake zijn van een tekort, zodat mensen langer moeten wachten om een coronatest te ondergaan. Eind oktober moet de testcapaciteit op 70.000 per dag zitten.

Oppositie
Lees ook:
Oppositie fel in coronadebat: 'We zitten in de tweede golf en we zijn er niet klaar voor'

Frits Wester: 'Werk aan de winkel voor het kabinet'

Politieke commentator Frits Wester: "Het is wel duidelijk dat het kabinet alle zeilen bij moest zetten om niet alleen het maatschappelijk draagvlak voor het beleid te behouden maar ook het draagvlak in de Tweede Kamer. Daar leven oprechte zorgen over de effectiviteit van de aanpak met name daar waar het gaat om de moeizame opschaling van de testcapaciteit."

"Natuurlijk is alle kritiek ook overgoten met een politiek sausje. Maar juist dan is het belangrijk dat het kabinet helder en duidelijk blijft communiceren. Daarbij mag het ook best kritisch kijken naar het RIVM. Daar zit de deskundigheid waar het kabinet van afhankelijk is. Maar als premier Rutte zich al in honderd bochten moet wringen om de gebrekkige en tegenstrijdige adviezen van het RIVM recht te praten, is het niet zo gek als de samenleving er ook geen snars meer van snapt en het vertrouwen verliest. Kortom, opnieuw werk aan de winkel."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update