Coronadebat

Rutte: schaarste speelde geen rol in RIVM-advies mondmaskers ouderenzorg

22 september 2020 22:17 Aangepast: 22 september 2020 22:28
Premier Rutte en PvdA-leider Asscher vanavond tijdens het debat. Beeld © ANP

Premier Rutte bleef er tijdens het Kamerdebat bij dat de RIVM-richtlijn over het gebruik van mondmaskers in de ouderenzorg is aangepast vanwege het voorkomen van verwarring, niet omdat er aanvankelijk te weinig mondmaskers waren. Bijna de hele oppositie in de Tweede Kamer was daar zeer wantrouwend over.

Er werden veel vragen gesteld aan Rutte over die richtlijn die die in augustus stilletjes was aangepast. De voltallige oppositie twijfelde aan de lezing van Rutte. "De schijn hangt boven het debat dat de richtlijn eerst zo was opgesteld omdat schaarste van mondmaskers daarbij een rol speelde", zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM spreekt De Jonge tegen: 'Schaarste speelde wel rol bij mondmaskers'

Verwarring voorkomen

Eerst was de richtlijn in de ouderenzorg dat mondmaskers dragen niet nodig was bij vluchtig contact tussen verzorgende en patiënt. Op 17 augustus werd die richtlijn door het RIVM aangepast. Toen werd het wel geadviseerd in de ouderenzorg. Niet vanwege medische redenen, maar omdat het verwarring moest worden voorkomen. Die aanpassing gebeurde in stilte. Jaap van Dissel van het RIVM erkende vandaag dat ze daar meer ruchtbaarheid aan hadden moeten geven.

Volgens Rutte werd de richtlijn alleen aangepast om verwarring te voorkomen tussen de richtlijn in de ziekenhuiszorg, waar het dragen van de maskers wel werd geadviseerd, en de ouderenzorg, waar het niet werd geadviseerd. "Er was onduidelijkheid over het verschil tussen ziekenhuizen en daarbuiten. Dat hebben ze aangepast."

Schaarste voorbij

Volgens Rutte was het niet medisch noodzakelijk om een mondmasker te dragen in de zorg, en is dat nu nog steeds niet medisch noodzakelijk.

De SP, GroenLinks, PvdA en de PVV spraken vanavond het vermoeden uit dat de aanpassing is gedaan omdat de schaarste van mondmaskers voorbij was op 17 augustus. "En als er opeens genoeg beschermingsmiddelen zijn, is het wel opeens nodig. Iedereen weet dat zorgverleners in de ouderenzorg dicht bij mensen zijn. Die hadden meteen een mondkapje moeten dragen", zei Wilders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronamaatregelen zijn in de mode: Louis Vuitton-gezichtsmasker van 1000 dollar

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore