Coronacrisis

Kabinet steunt kermisexploitanten met ruim 10 miljoen euro

22 september 2020 22:11 Aangepast: 22 september 2020 22:15
Jaarlijkse kermis in Zaandam Beeld © ANP

Kermisexploitanten krijgen een beetje extra lucht. Het kabinet trekt ruim tien miljoen euro uit om hen door de coronacrisis te helpen. Velen van hen hebben al maanden weinig of geen werk, terwijl de kosten wel doorlopen.

Kermisexploitanten maken moeilijke tijden door. Sinds begin juni mogen wel weer kermissen worden gehouden. Toch beginnen veel gemeenten er niet aan, omdat lastig is de evenementen coronaproof te organiseren.

"Ik heb vijf maanden geen inkomsten gehad", klaagt een standhouder op het Malieveld in Den Haag, waar deze maand wel een kermis wordt gehouden. "Het is afgelopen tijd sappelen geweest", zegt een ander. "Ik mis dit jaar 85 procent van mijn inkomen."

Weinig soelaas

De huidige steunpakketten bieden te weinig soelaas, omdat kermisexploitanten vrijwel hun hele inkomen in een korte periode verdienen in de zomermaanden.

Op aandringen van onder andere de VVD komt er nu een apart potje van 10,5 miljoen euro om hen te helpen. "We moeten ervoor zorgen dat ze de winter doorkomen", zegt kamerlid Thierry Aartsen. Gemiddeld komt de extra steun neer op zo’n 4000 euro per ondernemer.

Thierry Aartsen Thierry Aartsen

Festivals en kermissen

Het zat al verstopt in het derde coronasteunpakket dat eind augustus werd gepresenteerd: extra ondersteuning voor festivals en kermissen die door de coronacrisis deels of helemaal op hun gat liggen. De maatregel was op het laatste moment aan het steunpakket toegevoegd en moest nog worden uitgewerkt. Om die reden was er nog geen ruchtbaarheid aan gegeven.

Of het voldoende is? "De tijd zal het leren", zegt Atze Lubach van kermisbond BOVAK. "Maar het extra steuntje was wel meer dan nodig." Hoeveel een ondernemer precies krijgt, hangt af van de grootte van het bedrijf en het omzetverlies.

Kapot

Op het Malieveld hopen de horeca-exploitanten dat het genoeg zal zijn om hen door deze moeilijke periode heen te helpen. En dat er volgend jaar weer meer kermissen worden gehouden. Want, zo verwoordt een het gevoel van velen: "Ik kan er niet nog een tweede jaar achteraan hebben. Dan ga ik kapot."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kermisondernemers blij met versoepelingen, maar bal ligt bij gemeentes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore