Leraren en zorgpersoneel

Leraren en zorgpersoneel blij met voorrang testen: 'Gaat nog niet overal vlekkeloos'

22 september 2020 21:36
Een GGD-medewerker neemt een test af.

Zorgpersoneel en leraren hebben sinds deze week voorrang bij het testen, maar in de praktijk lukt dat nog niet overal even goed. Bij de Katholieke Scholenstichting Utrecht zitten twee docenten noodgedwongen langer thuis omdat ze moeten wachten op een test. En Utrecht is geen uitzondering. "Het gaat op veel plekken goed, maar helaas nog niet overal."

Onder de Katholieke Scholenstichting Utrecht vallen 24 scholen. "Twee leraren die werkzaam zijn op onze scholen hebben zich vandaag bij het bestuur gemeld", laat Leontien van der Plas weten namens de scholenkoepel. "Ze hebben klachten en wilden gebruik maken van de voorrangsregeling, maar het lukte niet om een snelle coronatest te krijgen."

Nieuwe regel

Sinds maandag kan zorg- en onderwijspersoneel zich met voorrang laten testen. Het speciale nummer was direct razend populair. De GGD's hadden om 13.00 uur al 3800 afspraken gemaakt voor een coronatest, meldt de NOS. 

Eén van de Utrechtse leraren had dus pech: hij kan pas donderdag terecht voor een test.  Van der Plas: "Gelukkig kunnen we vervanging regelen en hoeven we geen leerlingen naar huis te sturen." De ouders van de betrokken klassen zijn op de hoogte gesteld via een brief. 

Opstartproblemen

De Utrechtse scholenkoepel houdt het voor nu bij opstartproblemen. "Maar we hopen dat de voorrangsregeling straks optimaal werkt. Het is namelijk heel belangrijk voor de scholen dat leraren er gebruik van kunnen maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorrang bij coronatest voor docent en essentiële zorgmedewerker

Een rondgang langs onderwijsbonden bevestigt het beeld dat de voorrangsregeling nog niet overal vlekkeloos werkt. Jan van de Ven van het Lerarencollectief ziet dat het op heel veel plekken goed gaat. "Maar we horen vandaag ook dat er plekken zijn waar het leraren toch niet lukt om gebruik te maken van de voorrangsregel."

Langer wachten

Dat komt vooral door de enorme drukte op het speciale nummer. Daardoor belanden leraren toch weer in de gewone rij, met als gevolg: langer wachten.

Rob van Ooijen van de Algemene Vereniging Schoolleiders ziet vooral veel positieve reacties binnenkomen. "Wij hebben nog niet echt signalen gekregen dat het misgaat. We hebben tientallen telefoontjes binnengekregen, op de meeste plaatsen lijkt het goed te gaan. Erg fijn."

Meer klachten in herfst

De schoolbonden benadrukken dat dat belangrijk is dat leraren voorrang krijgen. "De regeling is ontzettend belangrijk om te voorkomen dat er klassen zonder leraar komen te staan. Of dat scholen dicht moeten."

Het snellere beleid wordt ook steeds urgenter nu het kouder wordt, benadrukt Van de Ven: "Het wordt straks herfst. Dan krijgen mensen sneller klachten. Om te voorkomen dat er problemen ontstaan op scholen is het van belang dat leraren zich overal snel kunnen testen. We gaan dat goed in de gaten houden."

Met voorrang testen, hoe werkt het?

  • Zorg- en onderwijspersoneel kan zich sinds maandag met voorrang laten testen.
  • Minister De Jonge kondigde de regeling ruim een week geleden aan. Het gaat om een tijdelijke maatregel vanwege oplopende wachttijden.
  • Alleen mensen die zorgen voor continuïteit in de zorg en in het basis- en voortgezet onderwijs komen in aanmerking.
  • Zorg- en onderwijspersoneel kunnen via het telefoonnummer 0800-8101 een afspraak maken
  • De GGD's hadden gisteren om 13.00 uur al 3800 afspraken gemaakt voor een coronatest.

En de verpleegkundigen?

De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden,  NU'91, hoort dat het nog niet overal op orde is. "We horen van verpleegkundigen dat het op veel plekken goed gaat, maar we hebben vandaag ook meerdere telefoontjes en mailtjes gehad dat het nog niet zo werkt zoals zou moeten", zegt Michel van Erp namens NU'91.. 

Het is nog te vroeg om te oordelen waar het misgaat, vindt de organisatie. "We zijn net begonnen, maar we houden het goed in de gaten. Het is ontzettend belangrijk dat deze regeling, waarvoor zo hard is gestreden, werkt voor iedereen die er recht op heeft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore