Aanpak coronavirus

Oppositie fel in coronadebat: 'We zitten in de tweede golf en we zijn er niet klaar voor'

22 september 2020 19:48 Aangepast: 22 september 2020 20:07

"Tijdens het begin van de uitbraak van het coronavirus kon je nog zeggen: we zijn overvallen. Maar dat kan je nu niet meer zeggen", vindt SP-leider Lilian Marijnissen. "We zitten in de tweede golf en we zijn er niet klaar voor." Dat verwijt Marijnissen premier Rutte en minister De Jonge in een Kamerdebat over de corona-aanpak van het kabinet.

Miniatuurvoorbeeld
LIVE

Coronadebat: De Jonge en Rutte verdedigen corona-aanpak

Ook GroenLinks, PvdA en de SP zijn ontevreden over de aanpak van het kabinet van de coronacrisis. "Het lijkt wel een debat op de Titanic", zei PvdA-leider Lodewijk Asscher. "Eerst zegt Rutte vorige week dat alles wordt gedaan om een tweede golf te voorkomen. Een dag daarna zegt hij: er is een tweede golf."

"Alles gaat mis. Het gaat om duizenden levens en honderdduizenden banen." Asscher ziet overal chaos in de aanpak van het coronavirus, zoals in het bron- en contactonderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM spreekt De Jonge tegen: 'Schaarste speelde wel rol bij mondmaskers'

Corona grijpt weer om zich heen, behalve in Zweden:

Het coronavirus is vrijwel overal opnieuw in opmars. Alleen Zweden is een uitzondering.

GroenLinks-leider Jesse Klaver vreest dat Nederland afkoerst op een tweede lockdown. "We gaan rechtstreeks af op een volgende lockdown." Hij constateert dat de samenleving daar niet klaar voor is. "Het draagvlak is minder omdat mensen de autoriteiten niet vertrouwen."

Fouten gemaakt

Volgens Klaver komt dat ook doordat het kabinet niet toegeeft dat het fouten heeft gemaakt. Hij wijst op de richtlijnen van het RIVM over het gebruik van mondkapjes in de ouderenzorg, waarin stond dat het daar medisch niet nodig zou zijn. Vorige week bleek dat die richtlijn stilletjes was aangepast en dat mondkapjes in de ouderenzorg nu wel worden aangeraden. "Mondkapjesgate", aldus PVV-leider Geert Wilders.

De PVV'er vindt dat het kabinet er een 'enorme bende van maakt'. "Het is onverantwoord." Hij wijst op het tekort aan testen waardoor duizenden mensen rondlopen met het coronavirus die mogelijk anderen aansteken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Famke Louise kreeg duizenden euro's voor coronacampagne: 'Stort geld maar terug'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore