Politiek

EU-top uitgesteld vanwege zieke beveiliger EU-president

22 september 2020 18:10 Aangepast: 22 september 2020 18:41
Beeld © ANP

Een zieke beveiliger gooit roet in het eten voor de geplande EU-top van donderdag en vrijdag. Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad is in quarantaine omdat een van zijn beveiligers positief getest is op het coronavirus.

Charles Michel had vorige week nog nauw contact met de beveiliger. Hij liet zichzelf ook testen en kreeg een negatief testresultaat. Hij heeft dus geen corona, maar is vandaag toch in quarantaine gegaan. Daarmee volgt hij de Belgische regels. 

Omdat hij in quarantaine is, heeft hij de EU-top met 27 regeringsleiders en staatshoofden verplaatst naar 1 en 2 oktober. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nog geen sancties tegen Wit-Rusland, Nederland 'zeer teleurgesteld'

Veel zaken blijven liggen wegens corona

De top stond juist op de agenda om zaken op te pakken waar men niet aan toe kwam door de coronacrisis. 

Het zou de tweede keer sinds de corona-uitbraak zijn dat de regeringsleiders en staatshoofden fysiek zouden vergaderen. En juist dat fysiek bij elkaar komen werd nodig geacht om over gevoelige zaken te kunnen beslissen.

Op de agenda staan de relaties met China. Maar ook de werking van de interne markt en een voorstel om de naleving van de rechtsstaatprincipes te koppelen aan het uitkeren van EU-fondsen. 

Wit-Rusland

De sancties tegen Wit-Rusland leken ook weer op het bordje van de leiders te komen liggen. Een maand geleden maakte Michel bekend dat de EU de uitslag van de Wit-Russische presidentsverkiezingen niet erkent en "snel sancties" zou opleggen aan een "substantieel" aantal Wit-Russen voor verkiezingsfraude en het geweld tegen demonstranten.

Sindsdien zijn de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, die dit politiek moeten regelen, daar niet in geslaagd omdat één land zijn veto gebruikt. Cyprus houdt de sancties tegen omdat het land wil dat er eerst ook sancties tegen Turkije komen vanwege illegale boringen in zee bij het eiland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore