Ga naar de inhoud
#ikdoenietmeermee

Famke Louise kreeg duizenden euro's voor coronacampagne: 'Stort geld maar terug'

Beeld © RTL Boulevard

Zangeres Famke Louise kreeg dit voorjaar nog duizenden euro's van de Rijksoverheid omdat ze onderdeel was van een betaalde coronacampagne. Nu heeft ze zich, met een aantal andere artiesten, tegen het overheidsbeleid gekeerd en steunt ze #ikdoenietmeermee. Kamerleden zijn verontwaardigd: "Betaal maar terug. Of liever: geef het aan een goed doel", zegt D66.

"Nee, ik houd mijn bek niet, ik doe niet meer mee aan alle coronamaatregelen", postte rapper Famke Louise gisteren. Op sociale media delen ook andere artiesten, zoals Tim Douwsma, Bizzey en Thomas Berge, dezelfde boodschap met de hashtag #ikdoenietmeermee erbij. 

Duizenden euro's voor overheidscampagne

Opvallend: Famke Louise was een van de influencers die in het voorjaar door het ministerie van Volksgezondheid nog werd ingehuurd om juist jongeren te overtuigen zich wel aan de coronaregels te houden. Uit navraag van RTL Nieuws blijkt dat de zangeres 'daar duizenden euro's voor heeft gekregen'.

Het ministerie laat weten het geld niet terug te zullen vragen. RTL Nieuws heeft de zangeres meerdere keren gevraagd wat ze met het geld gaat doen, maar ze wil daar niet op ingaan. 

Verklaring

De zangeres laat via haar management wél weten 'zich niet tegen de maatregelen te keren': "Ze vraagt wel meer duidelijkheid en redelijkheid vanuit de overheid. Het is moeilijk om van iedereen te verwachten dat ze zich aan de maatregelen houden terwijl diezelfde maatregelen ervoor zorgen dat alles wat ze hebben opgebouwd kapot gaat."

Dit
Lees ook:
Dit zeggen jongeren over #ikdoenietmeermee: 'Ik ben teleurgesteld'

Goed doel

Tweede Kamerleden hebben er geen goed woord voor over. D66-leider Rob Jetten laat via Twitter weten: "Betaal het geld maar terug, of beter: geef het aan een goed doel." VVD-leider Klaas Dijkhoff stelt: "Een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen. #Coronadoetwelmee."

Minister Hugo de Jonge noemt #ikdoeernietaanmee onverantwoord. "Om kwetsbare mensen te beschermen en om te zorgen dat de zorg het volhoudt, moeten we juist wel mee doen. Allemaal." De minister zegt verder graag het gesprek aan te gaan. Of de zangeres dat gaat doen, is niet duidelijk.

Bijval en kritiek

De actie #ikdoetnietmeer heeft sinds gisteravond veel losgemaakt. Er klinkt bijval, maar ook veel kritiek. "Dat het zoveel zou losmaken, had Famke Louise niet verwacht", laat het management weten. "Maar de zangeres is wel gewend om met kritiek om te gaan."

Haar management meldt verder: "Famke is zelf een ondernemer en heeft, zoals velen, last van de pandemie. Veel mensen waar ze mee samenwerkt, hebben nu geen inkomen. Ze verwacht van de overheid dat ze niet alleen 'houd je aan de maatregelen’ roepen, maar ook passende oplossingen komen voor alle sectoren."

Over de campagne van de Rijksoverheid waaraan ze meedeed, schrijft het management:  "De campagne was een oproep aan jongeren om zich te houden aan de basisregels. Met deze oproep richt ze zich op de overheid en niet tegen de maatregelen."

#ikdoenietmeermee-artiesten
Lees ook:
#ikdoenietmeermee-artiesten ontvingen duizenden euro's noodsteun