Bijpraatsessie

Van Dissel: 1 miljoen Nederlanders hebben corona gehad, tweede golf in gang gezet

22 september 2020 17:24 Aangepast: 22 september 2020 20:13
Van Dissel in de Tweede Kamer.

De tweede golf van het coronavirus is in Nederland in gang gezet, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel. Zo'n 1 miljoen Nederlanders hebben inmiddels een corona-infectie doorgemaakt.

Op dit moment zijn er tussen de 60.000 en 100.000 mensen besmet met het coronavirus. In vrijwel heel Nederland ligt het reproductiegetal boven de 1. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich onder de bevolking verspreidt.

Kantelpunt

Van Dissel was in de Tweede Kamer voor een bijpraatsessie met Kamerleden. Vanavond is er een debat over de aanpak van het coronavirus met premier Rutte een minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Van Dissel zei dat Nederland zich op een 'kantelpunt' bevindt in de coronacrisis. Het is volgens hem terecht dat het kabinet vorige week nieuwe maatregelen aankondigde, maar mogelijk is meer nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna overal coronabesmettingen, bekijk de cijfers in jouw gemeente

Tekort testen

In diezelfde sessie vertelde GGD-directeur Sjaak de Gouw dat zijn dienst dagelijks 38.000 tot 39.000 telefoontjes krijgt van mensen die een coronatest willen. Die testcapaciteit is nu onvoldoende, aldus de Gouw. Vorige week was die capaciteit dagelijks 28.000, deze week 33.000 en volgende week 38.000. "Over twee weken denk ik dat we aardig aan de capaciteit zitten."

Oorzaak is dat de Nederlandse laboratoria die de testen moeten beoordelen, de druk niet aankunnen. "Het enige knelpunt is de labcapaciteit", zegt De Gouw. Hij zegt dat er elke week 5000 meer capaciteit wordt ingekocht bij laboratoria.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronabeleid steeds meer onder vuur, vooral Hugo de Jonge wacht veel kritiek

Het is al even bekend dat de Nederlandse testcapaciteit piept en kraakt. Minister De Jonge waarschuwde eerder deze maand al dat de krapte nog wel even aanhoudt.

Sinds gisteren kunnen mensen uit de zorg en het onderwijs voorrang krijgen bij het testen, maar de daarvoor ingerichte telefoonlijn was binnen een uur al overbelast. De Kamer wil al maanden meer duidelijkheid over de testcapaciteit.

Bron- en contactonderzoek

Ook kan de GGD het bron- en contactonderzoek niet snel genoeg uitbreiden om de exponentiële groei van het coronavirus bij te houden. Het virus verspreidt zich sneller dan het snelste opschalingsplan.

Eind september kunnen de GGD'en 1500 bron- en contactonderzoeken per dag uitvoeren. Maar zowel gisteren als vandaag meldde het RIVM meer dan 2200 nieuwe coronagevallen. Het bron- en contactonderzoek brengt in kaart welke mensen in aanraking zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Afhankelijk van de situatie, kan mensen worden verzocht thuis te blijven of andere maatregelen te nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore