'Screening moet beter'

VVD: 'Douaniers strenger controleren op corruptie'

22 september 2020 07:08 Aangepast: 22 september 2020 07:09
Een douanier. (archieffoto)

Douaniers moeten veel vaker dan nu een zogeheten VOG overleggen, een verklaring omtrent het gedrag. Zo kan worden gecontroleerd of ze geen misstappen hebben begaan. Dat vindt de VVD.

Nu is het zo dat iemand die bij de douane komt werken alleen bij indiensttreding een VOG moet overleggen. Daarna wordt er nooit meer naar gevraagd.

Volgens de liberalen moet de screening beter, zegt het VVD-Kamerlid Lodders. "De gegevens die de politie van een werknemer van de douane heeft, moeten onderdeel worden van de VOG die je nodig hebt als je bij de douane wilt gaan werken. En dat geldt voor alle medewerkers bij de douane."

Helma Lodders Helma Lodders

Dat alleen is niet genoeg, vindt ze. Ze wil ook dat douanemedewerkers continu worden gescreend: "Dat vragen we ook van medewerkers in de kinderopvang. Dat dat bij de douane niet gebeurt, kan ik niet uitleggen." 

De eisen van de VVD komen niet uit de lucht vallen. Er bestaan in de politiek grote twijfels over de integriteit bij de douane. Niet alleen gaan er verhalen rond over corruptie bij de dienst, er zijn ook aanwijzingen dat het regelmatig fout gaat.

Rotte appels

Onacceptabel, vindt Lodders: "Bij de douane werken heel veel mensen ontzettend hard voor de zaak. Maar er zitten ook een aantal rotte appels in de organisatie. Met mijn aanpak wil ik dat die rotte appels verdwijnen."

De VVD verwacht dat een meerderheid in de Kamer de strengere aanpak zal steunen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore