Ga naar de inhoud
'Niet schelden'

Premier betreurt 'bek houden'-uitspraak: 'Dat was niet zo netjes'

Premier Mark Rutte. Beeld © RTL Nieuws

Premier Rutte betreurt zijn eerdere uitspraak van vandaag, waarin hij tegen RTL Nieuws zei dat juichende voetbalfans gewoon 'hun bek moeten houden'. "Ik zag het woord terug en dacht: dat is niet zo netjes. Je moet niet schelden", vindt de premier nu. Maar de boodschap blijft voor Rutte wel staan: ook voetbalsupporters moeten zich aan de regels houden.

De woorden kwamen uit zijn tenen, gaf de premier toe. Hij had zich namelijk kapot geërgerd toen hij de beelden van de juichende voetbalsupporters zag en had er geen goed woord voor over dat supporters de coronaregels aan hun laars lapten.

'Niet schelden'

Een paar uur later komt de premier dus terug op zijn 'bek houden'-uitspraak: "Dat is een woord dat ik niet had moeten gebruiken. Je moet niet schelden", vindt hij:

Snoeiharde woorden 'niet zo fraai'

01:11
Premier Rutte komt terug op de uitspraak waarin hij zegt dat voetbalsupporters tijdens de wedstrijd gewoon moeten kijken en 'bek houden'.

Of hij ook spijt heeft van zijn eerder gekozen formulering? "Dat is een groot woord", vervolgde de premier.

Rutte benadrukt: zijn eerdere boodschap blijft: ook voetbalsupporters moeten zich aan de coronaregels houden – dat vond én vindt Rutte.  "Dus: ga je naar een stadion, houd je mond, ga niet schreeuwen en fluister naar je buurman."

Feyenoord neemt maatregelen

Dit weekend ging het onder meer mis bij Feyenoord en ADO Den Haag. Supporters van Feyenoord begrijpen de kritiek van de premier wel. 

"Wij doen ons uiterste best om ons aan de afspraken te houden en in grote lijnen lukt dat ook", zegt Remco Ravenhorst, voorzitter van supportersvereniging FSV De Feijenoorder. "Maar ik hoop ook dat hij begrijpt dat het moeilijk is dat de hele wedstrijd in je systeem te houden."

Dit zei Rutte eerder vandaag:

00:18
Eerder vandaag had de premier geen goed woord over voor de supporters die de coronamaatregelen aan hun laars lapten.