Ga naar de inhoud
Supporters over de schreef

Premier Rutte over schreeuwende supporters: 'Gewoon je bek houden'

Premier Mark Rutte. Beeld © RTL Nieuws

Premier Rutte heeft geen goed woord over voor juichende en schreeuwende voetbalsupporters. Gisteren ging het onder meer mis in De Kuip en bij ADO Den Haag. "Het is gewoon heel erg dom. Je moet je bek houden als je daar zit", zegt Rutte vandaag in een reactie.

Gisteren hielden Feyenoordsupporters zich tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente niet aan het schreeuw- en juichverbod. Dat zorgde voor veel ophef op sociale media. Ook bij de wedstrijd  ADO Den Haag en Groningen werden de coronaregels genegeerd. 

Rutte over schreeuwende Feyenoordsupporters: 'Gewoon je bek houden'

00:18
Rutte over schreeuwende Feyenoordsupporters: ' Ze moeten hun bek houden'

Bek houden

Premier Rutte heeft er geen goed woord voor over. "Je moet gewoon naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen", zegt de premier in een reactie tegen RTL Nieuws.

"Het is heel dom, hiermee krijgen we het virus er niet onder. Ook vandaag stijgen de besmettingen weer." Op de vraag of de maatregel gewoon niet heel lastig te handhaven is, antwoordt de premier: "Je moet gewoon je bek houden als je er zit. Gewoon naar de wedstrijd kijken."

Richtlijnen

De Rotterdamse club erkent dat fans hoorbaar waren en is een onderzoek gestart naar wat er precies is gebeurd. Een woordvoerder van de KNVB laat weten met Feyenoord in gesprek te gaan. "Verder is het aan de voorzitter van de Veiligheidsregio."

De KNVB lanceerde in juli richtlijnen om toch weer publiek op de tribunes toe te staan. Zo is uitpubliek niet welkom, moeten stadions voor bijna 80 procent leeg zijn en is juichen niet toegestaan. 

Aboutaleb: 'Beraden ons op vervolgstappen'

De voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, burgemeester Aboutaleb, laat via zijn woordvoerder weten eerst de rapportage af te wachten 'zodat we meer duidelijkheid hebben wat er precies is voorgevallen.'

"We gaan daarna in beraad over vervolgstappen." Wat die zijn? "Alle opties liggen open," zegt de woordvoerder van de burgemeester.

Zo zou een van de mogelijkheden kunnen zijn dat de burgemeester bepaalt, dat wedstrijden niet meer met publiek gespeeld kunnen worden. Maar de woordvoerder wil daar nog niet op vooruit lopen.

De regels zijn er niet voor niets

Hubert Bruls, de voorzitter van de Veiligheidsberaad, het overkoepelend overleg van Veiligheidsregio's, liet eerder al weten 'het juichverbod een onmogelijke opdracht te vinden.' Bruls zei dat het verbod 'niet realistisch en niet handhaafbaar is.' 

Het RIVM blijft achter het juich- en schreeuwverbod staan. "De regels zijn er niet voor niets. Het is bekend dat er risico op besmettingen is, tijdens het juichen en schreeuwen", zegt een woordvoerder van het RIVM.  

Keiharde
Lees ook:
Keiharde kritiek Veiligheidsberaad op juichverbod: 'Onmogelijke opdracht'