Algemene Politieke Beschouwingen

'Toezeggingen over wonen en werk helpen Rutte soepel door debat'

17 september 2020 22:01 Aangepast: 17 september 2020 22:06
Vak K tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld © ANP

Premier Rutte werkte zich vandaag soepel door de Algemene Politieke Beschouwingen, zag politiek commentator Frits Wester. Rutte deed enkele toezeggingen aan de oppositie over aanpassingen aan de woningmarkt en over werkgaranties. "Rutte hoopt met zijn welwillende houding de broodnodige steun van de oppositie te verwerven voor de rest van het beleid", zegt Wester.

Rutte begon vanochtend aan het einde van de ochtend aan de lange beantwoording van de vragen die gisteren waren gesteld over de begroting van het kabinet door de fractieleiders in de Tweede Kamer.

Optimisme

Hij begon met een optimistische boodschap: Nederland gaat uit de coronacrisis komen, ook al is er nog veel onduidelijk op dit moment. "Op punten is er nog steeds mist, zowel met het virus als hoe het nu verder gaat met de economie. Maar we gaan hier uit komen. Dat hebben we laten zien en daar blijven we met elkaar ook aan werken", zei Rutte.

Hij wees erop dat het kabinet, het parlement en de sociale partners elkaar in deze tijden van crisis hebben weten te vinden. "En dat geeft in ieder geval mij, en ik hoop ons, veel vertrouwen dat we hier met elkaar uit gaan komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte houdt vol: nu geen salarisverhoging zorgpersoneel

In het debat werd snel duidelijk dat een salarisverhoging voor het zorgpersoneel er niet in zat, ondanks het aandringen van de oppositie op structureel extra geld voor zorgverleners. "We gaan het niet eens worden", zei Rutte daarover. De premier wil eerst een onderzoek afwachten over de salarissen in de zorg.

Wonen

Waar het kabinet wel naar wil kijken, is een verdere verlaging van de verhuurdersheffing voor woningcorporaties. Vanuit de oppositie, onder meer door PvdA, GroenLinks en SP, werd gevraagd de heffing helemaal te schrappen.

Elk jaar betalen de corporaties gezamenlijk zeker 1,5 miljard euro aan het Rijk, maar daarmee houden ze minder geld over om nieuwe huizen te bouwen, klagen ze. De oppositie en ook coalitiepartijen wijzen op het grote woningtekort dat de afgelopen jaren is ontstaan en de flinke stijging van de huren. De oppositie hekelt de huurverhoging en wil dat het liefst dit jaar terugdraaien.

Rutte wil verder praten over de heffing, die in 2013 is ingevoerd, bij de behandeling van het belastingplan binnenkort. 'Ruiterlijk' noemde Jesse Klaver (GroenLinks) de houding van Rutte. Lodewijk Asscher (PvdA) wil helemaal af van de heffing en 'anders een stevige verlaging'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Lodewijk Asscher beste debater, Mark Rutte de dirigent die de boel leidt'

Huren

Het kabinet wil ook kijken naar de huurstijging in de vrije sector. Die mag maximaal 2,5 procent plus inflatie zijn. Vanuit de Kamer was de vraag of de huurverhoging in deze sector beperkt kon worden in de huidige omstandigheden. Het kabinet wil hier 'echt op bewegen', zei Rutte.

PvdA-leider Asscher wil dat bedrijven die gebruikmaken van het nieuwe corona-steunpakket, dat geldt vanaf oktober, ervoor verantwoordelijk worden gemaakt dat hun werknemers aan de slag blijven. "Dat mag niet vrijblijvend zijn", vindt hij.

Werkgarantie

Rutte zei ook dat het kabinet vindt dat bedrijven die een beroep doen op coronasteun, hun uiterste best moeten doen om werknemers die hun baan kwijtraken naar ander werk te begeleiden. Maar de werkgarantie waar PvdA-leider Lodewijk Asscher voor pleit, gaat premier Mark Rutte een stap te ver. "Ik denk dat 100 procent garantie ingewikkeld is."

Rutte zei liever aan te sturen op een 'inspanningsverplichting', die wat hem betreft overigens best stevig mag zijn. De premier wijst erop dat garanties moeilijk te geven zijn, omdat de werkloosheid hoe dan ook oploopt.

Investeringsaftrek bedrijven

Ook kreeg Rutte veel kritiek op de investeringsaftrek voor bedrijven. Volgens Frits Wester was dat onderdeel 'niet Ruttes sterkste optreden' in het debat. Volgens Rutte is de maatregel erg belangrijk voor het behouden en creëren van banen in crisistijd. Kritische oppositiepartijen vroegen zich af waarom bedrijven de korting van 2 miljard euro krijgen en of dat geld niet beter en effectiever besteed kan worden..

Het linkse blok van GroenLinks, SP en de PvdA reageerde op de eerste dag van het marathondebat over de kabinetsplannen voor volgend jaar al verontwaardigd dat er geen onderbouwing voor de maatregel ligt. Volgens de partijen lijkt de korting verdacht veel op omstreden maatregelen waar het kabinet eerder van afzag: het afschaffen van de dividendbelasting en het verlagen van de winstbelasting. Bovendien zijn zij bang dat er veel misbruik wordt gemaakt van de regeling.

De Kamer krijgt het uitgewerkte plan begin oktober te zien, dus Rutte moest de partijen de onderbouwing verschuldigd blijven. Wel legde hij uit waarom hij gelooft in de regeling: de korting is volgens hem belangrijk voor het creëren van banen door investeringen van bedrijven.

Frits Wester: Rutte verwierf broodnodige steun in het debat

Ondanks alle scherpe en soms ook persoonlijke kritiek, laveerde premier Rutte soepel door het debat heen, zag politiek commentator Frits Wester."Rutte verdedigt het kabinetsbeleid, maar stelt zich op onderdelen ook open voor plannen en suggesties van de oppositie. Dat wil niet zeggen dat hij alles klakkeloos overneemt, maar hij gooit het niet zomaar de prullenbak in. Het meest duidelijk was dat bij zijn reactie op het 'van werk naar werk'-plan van Lodewijk Asscher."

Natuurlijk hoopt Rutte met zijn welwillende houding de broodnodige steun van de oppositie te verwerven voor de rest van het beleid, vervolgt Wester. "Dezelfde Lodewijk Asscher toonde zich inhoudelijk tot nu toe de echte leider van de oppositie. Goed voorbereid, helder en met kennis van zaken voert hij het linkse blok aan. Aan de rechterzijde tamboereert Geert Wilders met verve op zijn bekende trom, maar anders dan mogelijk enthousiasme bij zijn eigen achterban leiden zijn pleidooien niet tot wijzigingen van het beleid of de koers. Zij kompaan op rechts, Thierry Baudet, is daarentegen vrijwel geheel onzichtbaar en roert zich niet of heel zelden in de discussie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore