Toename besmettingen

Mogelijke regionale coronamaatregelen: beperking openingstijden en bezoekers horeca

17 september 2020 16:53 Aangepast: 17 september 2020 18:13
Beeld © ANP

Beperking van de openingstijden van de horeca, getrapte opening en sluiting, of een maximumaantal bezoekers. Dat zijn een paar van de maatregelen waaraan wordt gedacht om de oplopende coronabesmettingscijfers in bepaalde regio's weer de kop in te drukken.

Het kabinet overlegt later vandaag met de voorzitters van de zes veiligheidsregio's waar de afgelopen tijd veel nieuwe besmettingen zijn bijgekomen. De afgelopen dagen werd ook al veel gesproken over het alsmaar stijgende aantal besmettingen. Vooral onder jongeren grijpt het virus flink om zich heen.

Openingstijden

Er wordt onder meer gekeken naar minder ruime openingstijden, en hoe kan worden voorkomen dat plekken allemaal tegelijk dichtgaan. Dan zouden er te veel mensen tegelijk op straat zijn. Ook wordt nagedacht over een terugkeer van een maximum aan het aantal bezoekers, zoals enkele maanden geleden nog gold in de horeca.

Een maatregel hoeft niet per se voor een hele veiligheidsregio te gelden. Er kan bijvoorbeeld ook per gemeente worden gekeken wat nodig is.

Aan het eind van de middag voeren zorgminister Hugo De Jonge en justitieminister Ferd Grapperhaus digitaal overleg met de voorzitters van de zwaarstgetroffen veiligheidsregio's: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cijfers lopen te snel op: extra coronamaatregelen voor regio's met veel besmettingen

Mogelijke maatregelen:

  • beperken groepsgrootte (bv. sommige regio's willen maximumaantal feestzalen)
  • gerichte communicatie op studenten en migrantenjongeren, dat zijn lastig te bereiken jongeren
  • horeca op bepaalde tijd sluiten
  • deurbeleid horeca
  • minder of geen muziek in de horeca

Dwang

De Jonge zei vandaag in de pauze van de Algemene Politieke Beschouwingen dat hij 'veel gezamenlijkheid' bespeurt bij de regio's, ook 'in de zoektocht naar welke maatregelen nu het meest passend zijn'. "Je kunt uiteraard allerlei maatregelen bedenken, maar je moet wel maatregelen hebben die òp de brand blussen en niet precies ernaast. Dan heb je de kans dat je de samenleving of de economie onnodig raakt. En wat we vooral moeten raken is dat virus."

Regio's kunnen eventueel worden gedwongen bepaalde stappen te zetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Dat is mogelijk, maar ik vind het veel beter om samen op te trekken en met elkaar te kijken welke maatregelen moeten worden getroffen", aldus De Jonge.

Escalatieladder

Het kabinet heeft een zogeheten escalatieladder in het leven geroepen, die per regio aangeeft hoe het daar staat met de verspreiding van het coronavirus. Dit beoordelingssysteem kent drie stappen: waakzaam, zorgelijk en ernstig.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore