Moeilijk uitvoerbaar

Grote twijfels over steunmaatregel van 2 miljard euro voor bedrijven

17 september 2020 12:37 Aangepast: 17 september 2020 12:45
Beeld © ANP

Er zijn grote twijfels over een steunmaatregel voor bedrijven, waar het kabinet 2 miljard euro voor uittrekt. De vraag is hoe effectief de maatregel is, en of hij wel uitvoerbaar is, zeggen Haagse bronnen tegen de politieke redactie van RTL Nieuws.

Het kabinet wil ondernemers stimuleren om in deze moeilijke tijd blijven investeren. Bedrijven die dat doen, krijgen vanaf volgend jaar een korting, die ze kunnen verrekenen met de loonheffing. Deze Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) is op Prinsjesdag gepresenteerd. Voor 2021 is daar 2 miljard euro voor uitgetrokken.

Ingewikkeld

In coalitiekring en bij de betrokken ministeries leven twijfels of de invoeringsdatum van 1 januari wel haalbaar is. Bovendien zijn er grote zorgen over de uitvoerbaarheid van de maatregel. Het zou heel ingewikkeld zijn, en moeilijk de regeling zo op te stellen dat je zeker weet dat het geld goed terecht komt.

Oppositiepartijen vroegen zich op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen gisteren al af of de 2 miljard euro die de regeling kost niet beter kan worden besteed. "Wij willen kunnen beoordelen hoeveel banen dit oplevert", zei PvdA-leider Lodewijk Asscher. "We denken dat er andere bestedingen zijn."

Handreiking

GroenLinks-leider Klaver wilde nog weten wie dit heeft bedacht. Volgens een coalitiebron komt het uit de koker van VNO-NCW, en is het een handreiking aan bedrijven omdat de geplande verlaging van de winstbelasting niet doorgaat.

Premier Rutte vroeg de Tweede Kamer geduld te hebben. De regeling is nog niet klaar. "Het is een hele klus", zegt een coalitiebron. Bovendien moet ook de Raad van State er nog een oordeel over vellen. Op 5 oktober wordt de regeling naar de Kamer gestuurd, beloofde de premier.

Het debat over de regeling vindt dan plaats bij de behandeling van het Belastingplan in de Tweede Kamer. Het is ongebruikelijk dat zo laat in het jaar nog zo’n grote fiscale wijziging wordt doorgevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: 11 miljard euro voor derde coronasteunpakket

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore