Ga naar de inhoud
Regio's worden oranje

Cijfers lopen te snel op: extra coronamaatregelen voor regio's met veel besmettingen

Beeld © ANP

Het kabinet maakt vrijdag extra maatregelen bekend voor regio's waar de besmettingen hard oplopen. Het gaat om de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam Rijnmond en Haaglanden, maar mogelijk zitten daar meer regio's bij. Het kabinet overweegt ook om vrijdag een nieuwe corona-persconferentie te houden.

Wat de maatregelen zijn, kan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog niet zeggen. "Het plan was eerst om volgende week dinsdag te overleggen met de regio's, maar dat overleg wordt nu naar voren gehaald", zegt De Jonge tegen RTL Nieuws.

"Vrijdag gaan we met de regio's die oranje worden in overleg en gaan we het maatregelenpakket bekend maken." Naast de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam Rijnmond en Haaglanden gaat het waarschijnlijk om Kennemerland en Hollands-Midden. 

Gerichte maatregelen

Vandaag zijn er 1542 nieuwe besmettingen gemeld. Het hoogste aantal sinds er op grote schaal getest wordt. De cijfers gaan niet de goede kant op en het gaat ook sneller dan verwacht, stelt De Jonge. 

Het gaat volgens de minister om heel gerichte maatregelen. "We zien steeds beter waar de besmettingen zitten en we zullen dus gerichte maatregelen nemen. We zien dat de besmettingen met name onder jongeren zitten, onder studenten. Ook de horeca komt iets meer op."

Het aantal besmettingen loopt vooral hard op in de leeftijdscategorie 20-29 jaar. Het is erg lastig om voor deze specifieke groep maatregelen te nemen, omdat de groep relatief veel sociale contacten heeft. 

Eerder overleg

Vorige week zei De Jonge al dat het kabinet overlegt met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag over mogelijke extra maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Regionale of lokale maatregelen moeten nieuwe brandhaarden indammen, zei De Jonge toen. Op die manier is er geen tweede, landelijke lockdown nodig. 

In een toelichting zei De Jonge toen dat hij samen met ze keek welke extra stappen nodig en passend zijn om de verspreiding tegen te gaan. Er zou continu overleg zijn met alle veiligheidsregio's en zeker met deze drie. 

Geen
Lees ook:
Geen mondkapjesplicht meer in Amsterdam en Rotterdam

Aangrijpend portret van ic in coronatijd: 'U zult voorlopig afscheid moeten nemen'

04:11
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update