Abnormale Prinsjesdag

Vragen van kijkers: kan die begroting straks weer in de prullenbak?

15 september 2020 19:06
Premier Rutte tijdens het voordragen van de troonrede.

Waarom wordt Prinsjesdag dit jaar niet virtueel gevierd? En: wat zeggen die cijfers eigenlijk nu we een crisis van jewelste hebben? Politiek commentator Frits Wester beantwoordt kijkersvragen over Prinsjesdag. Twee vragen legde hij voor aan de premier.

Noci vraagt: hoeveel waarde heeft deze begroting, terwijl er zoveel onzeker is?

Premier Rutte antwoordt: "Het is een begroting die niet in beton is gegoten. We kunnen omgaan met schokken. Ondanks de crisis kunnen we ons echt wel wat veroorloven. We hoeven dus ook niet te bezuinigingen. De begroting is behoedzaam. Er is ruimte om op te schalen en we hebben een appeltje voor de dorst." 

'Ik hoop volgend jaar weer een hoedje te showen'

Prinsjesdag verliep sober. En dat wasoveral aan te zien - dus ook aan de (ontbrekende) hoedjes.

Jessy Domenie vraagt: wat wordt er gedaan voor de jeugd?

Frits Wester zegt dat er in de troonrede nadrukkelijk aandacht voor was. "Er was duidelijk oog voor jongeren en de impact van corona op hun levens.  Als het gaat om de jeugd, zie je niet heel specifieke maatregelen. Het investeringsfonds dat er komt van 20 miljard is wel heel nadrukkelijk bedoeld om de welvaart zoals we die kennen, te garanderen."

De toenemende werkloosheid is de grootste zorg voor het komende jaar, zegt Wester. "Dat treft natuurlijk ook veel jongeren die hun baan kunnen verliezen of helemaal geen werk kunnen krijgen. Daarom is het behoud en bevordering van werkgelegenheid en scholing een van de speerpunten van het kabinet. Maar dat is niet iets dat jongeren meteen in de portemonnee gaan merken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinsjesdag 2020: Koopkracht en jouw portemonnee

Andrea vraagt: stel dat de koning of premier corona zouden hebben gehad, wat dan?

Frits Wester: "Als de koning ziek zou zijn geweest, dan leest de premier de troonrede voor. Stel dat ook de premier ziek zou zijn, dan zou een van de  vicepremiers in actie moeten komen, te beginnen bij de vicepremier van de grootste partij: Hugo de Jonge van het CDA."

En als al die vicepremiers ook nog eens geveld zouden worden door corona, dan schrijft de wet voor dat de oudste minister de troonrede zou moeten voorlezen. "Dat zou dan minister Ferd Grapperhaus zijn."

Ton van Gaal vraagt: hoe gaan we de rekening betalen van alle coronamiljarden die het kabinet uitgeeft?

"De coronacrisis heeft tot nu toe al tientallen miljarden gekost", zegt Wester. "Ook volgend jaar verwacht het kabinet meer uit te geven dan binnenkomt. Het kabinet leent die miljarden tegen een heel lage rente. Daardoor is het niet een acuut probleem, maar het geld moet natuurlijk ooit wel een keer worden afgelost. Eigenlijk betaalt de Nederlander het op termijn zelf, uit de belastingen. Maar dat wordt over vele jaren uitgesmeerd."

"Voor komend jaar kiest het kabinet voor een kleine belastingverlaging en andere maatregelen waar vooral werkenden van profiteren. De meeste werkenden gaan er iets in koopkracht op vooruit, maar individueel kan dat natuurlijk altijd anders uitpakken."

Ashwita vraagt: hoe zit het met het extra geld voor de zorgmedewerkers? 

De zorgmedewerkers krijgen dit jaar 1000 euro. En volgend jaar eenmalig 500 euro. "De oppositie wilde graag een structurele salarisverhoging, maar het kabinet voelt daar niets voor."

"Volgens het kabinet is er geen extra geld om de salarissen te laten stijgen. Het kabinet vindt een loonsverhoging in eerste instantie iets tussen werkgevers en werknemers in de zorg. Als die er niet uitkomen, is het kabinet pas aan zet. Het kabinet wijst er verder op dat mensen in de zorg er de komende jaren al 8 procent loonsverhoging krijgen."  

J. Steen vraagt: waarom wordt Prinsjesdag niet virtueel gevierd in deze coronatijd?

Hierop antwoordt premier Rutte: "We hebben het vandaag gedaan volgens de regels. Zoals het mag. Daar is heel goed over nagedacht, zoals bijvoorbeeld hoe we voorkomen dat mensen bij de ingang tegen elkaar aanbotsen."

Rutte vervolgt: "Ik denk dat we vandaag heel goed hebben laten zien dat het volgens de regels kan. Zo'n moment waarop de troonrede wordt voorgedragen, blijft heel bijzonder. Ook vandaag weer."

Cees vraagt: meneer Wester, wat vond u zelf het meest opvallende moment?

"Het meest opvallende vond ik dat het kabinet ruimte aan de koning gaf. De koning kon de troonrede persoonlijk beginnen met zijn herinnering aan de bijzondere herdenking op 4 mei op de Dam, die stil en leeg was vanwege de coronacrisis. 'Het was onwerkelijk en zeer realistisch tegelijk', zei de koning daarover." 

Verder was het een onwerkelijke en unheimische Prinsjesdag, vindt Wester. "Zonder pracht en praal, en met uitgestorven straten." 

Bert vraagt: waarom lekken de eerste cijfers toch altijd uit?

Frits Wester: "Prinsjesdag is een dag vol tradities. Dit jaar kon er al zoveel niet doorgaan vanwege corona, daarom vonden wij dat deze traditie van het lekken wél echt behouden moest blijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinsjesdag en jouw portemonnee: dit is wat we al weten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore