Prinsjesdag

Kabinet gaat investeren in onderhoud wegen, rivieren en spoor

15 september 2020 16:11 Aangepast: 15 september 2020 16:19

Om de bouwsector te hulp te schieten in deze moeilijke economische tijden gaat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat investeren in wegen, rivieren en spoor. Minister Cora van Nieuwenhuizen stelt een half miljard euro versneld beschikbaar voor onderhoud van wegen, bruggen en sluizen.

"Het is alweer bijna net zo druk op de wegen als voor corona. Dus zorgen we ervoor dat de infrastructuur er beter voorstaat wanneer de economie straks weer aantrekt. Door waar het kan onderhoud versneld uit te voeren, willen we oponthoud bij bruggen en sluizen zoveel mogelijk voorkomen", aldus minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Er gaat onder meer geld naar groot onderhoud van de N18 en A50 in Oost-Nederland. Ook de Nederrijn-Lek, Bovenrijn-Waal en de Twentekanalen worden eerder aangepakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De troonrede van 2020: lees hier de volledige tekst

Verkeersveiligheid

Er komt volgend jaar verder 100 miljoen extra bij om de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarmee kunnen plekken waar veel ongelukken gebeuren worden verbeterd.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat gaat de komende jaren 1,4 miljard versneld uitgeven aan het spoor. Meer stations worden rolstoelvriendelijk gemaakt.

Ook gaat ze 40 miljoen investeren in een economie zonder afval. Dat gaat onder meer naar de ontwikkeling van een circulair systeem van herbruikbare bekers voor op festivals.

Beschikbaar houden OV

Ook voor volgend jaar neemt het kabinet maatregelen om het openbaar vervoer voor reizigers beschikbaar te houden. Omdat het kabinet mensen adviseert om thuis te werken en ook het (hoger) onderwijs op afstand plaatsvindt, blijft het aantal reizigers en dus ook de inkomsten van de vervoerders achter bij de situatie voor corona.

Daarom stelt het kabinet tot 1 juli 2021 ondersteuning in de vorm van een beschikbaarheidsvergoeding OV beschikbaar ter waarde van 740 miljoen euro. Of er voor het tweede helft van het jaar hetzelfde bedrag naartoe gaat, is nog onduidelijk.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore