Prinsjesdag

6,7 miljard euro extra naar zorg vanwege coronavirus

15 september 2020 15:26 Aangepast: 15 september 2020 16:11
(Archieffoto) Beeld © ANP

De begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat ook het komend jaar voor een belangrijk deel in het teken van de coronacrisis. Om het coronavirus aan te pakken, trekt het kabinet dit en volgend jaar 6,7 miljard euro extra uit voor de zorg.

Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken van het kabinet, die zojuist zijn aangeboden aan de Tweede Kamer. Volgend jaar is er in totaal 92,7 miljard euro beschikbaar voor de zorg.

Om Nederlanders te testen of ze het coronavirus dragen, is tot nu toe 650 miljoen euro uitgetrokken. Volgend jaar komt daar nog eens 350 miljoen euro bij.

Om de capaciteit van de intensive cares van ziekenhuizen uit te breiden, wordt 305 miljoen euro extra geïnvesteerd. Op het hoogtepunt van de coronacrisis in maart bleek de capaciteit maar net toereikend voor het aantal coronapatiënten.

Het kabinet heeft ook geld opzijgezet voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Daar is 700 miljoen euro voor gereserveerd.

Bonussen

Voor de bonus voor al het harde werk van zorgmedewerkers door het coronavirus heeft het kabinet in 2020 en 2021 in totaal 2,16 miljard euro ingeboekt. Het gaat om 1000 euro extra dit jaar, en 500 euro extra volgend jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenennota: 'We gaan door diep dal, maar komen er weer bovenop'

Het kabinet investeert in ondersteuning en zorg op afstand, via digitale toepassingen. Tijdens de crisis hebben die hun waarde bewezen. Voor deze regeling is in 2020 77 miljoen euro beschikbaar.

Stijgende zorgpremie

Voor volgend jaar verwacht het kabinet een zorgpremie van 123 euro per maand, een groei van enkele euro's per maand. Het eigen risico blijft 385 euro. De zorgtoeslag wordt komend jaar verhoogd met 44 euro voor alleenstaanden en 99 euro voor meerpersoonshuishoudens.

Werken in de zorg moet aantrekkelijker worden, vindt het kabinet. Om onder andere werkdruk en administratieve rompslomp terug te dringen en kansen op ontwikkeling en doorgroeien te vergroten, trekt het kabinet voor volgend jaar 20 miljoen euro uit. Dat bedrag loopt tot 2023 op tot 130 miljoen euro per jaar.

Jeugdzorg

In 2022 ontvangen gemeenten 300 miljoen euro extra voor de jeugdzorg. Hiermee verlengt het kabinet de tijdelijke extra middelen die gemeenten in de periode tussen 2019 en 2021 hebben ontvangen als compensatie voor de extra groei in de jeugdzorg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning in troonrede: 'Nu schrap zetten voor gevolgen zware economische terugslag'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore